Plastpose, papirpose eller bærenett – hva er mest miljøvennlig?

Bruk bærenett: - De fleste av oss har allerede flergangsnett liggende hjemme. Miljøkostnaden for disse er i et livsløpsperspektiv allerede «tatt». Vi har dermed alt å vinne på å gjenbruke bærenett, på samme måte som vi bør gjenbruke plast- eller papirposer, oppfordrer Naturvernforbundet.

Bruk bærenett: - De fleste av oss har allerede flergangsnett liggende hjemme. Miljøkostnaden for disse er i et livsløpsperspektiv allerede «tatt». Vi har dermed alt å vinne på å gjenbruke bærenett, på samme måte som vi bør gjenbruke plast- eller papirposer, oppfordrer Naturvernforbundet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Norge: – Det er mange hensyn å ta når man skal vurdere hva som er mest miljøvennlig av bærenett, plastpose eller papirpose. Det er likevel en ting som er helt sikkert, og det er at det beste bærenettet er det du allerede har i hus. Å produsere bærenett krever mye energi, så om du allerede har bærenett hjemme vil det være det mest miljøvennlige alternativet, opplyser Naturvernforbundet.

Bruker mye plast

– Årlig i Norge forbruker vi rundt 800 millioner plastbæreposer, eller om lag 160 poser pr. person. I tillegg kommer småposer fra fruktdisken, brødposer og all slags andre emballasjeposer. Et uttalt miljømål både fra myndigheter og dagligvarebransje i Norge og Europa er at plastposebruken bør ned. EUs miljømål er en fjerdedel av dagens plastposeforbruk.

– Undersøkelser gjort for Naturvernforbundet i laboratorium tyder på at en plastfilm etter noen år i norsk klima vil begynne å smuldre. Samtidig finner vi stadig 40–50 år gamle handleposer og snacksemballasje i norsk natur som ser nye ut.

– Bruk bærenettet

– De fleste av oss har allerede flergangsnett liggende hjemme. Miljøkostnaden for disse er i et livsløpsperspektiv allerede «tatt». Vi har dermed alt å vinne på å gjenbruke bærenett, på samme måte som vi bør gjenbruke plast- eller papirposer. Det er også et positivt miljøregnskap i å sy sitt eget bærenett av gamle tekstiler som ellers ville blitt kastet. Eller å bære maten hjem rett i sykkelkurven eller sekken, oppfordrer Naturvernforbundet.

Artikkeltags