Oppland: Det viser ferske tall fra den årlige Oppussingsindeksen som gjennomføres av YouGov på vegne av Byggmakker. Norges Bank har varslet å øke renten 0,25 prosentpoeng i to omganger i løpet av 2019. Men potensielle høyere boligutgifter ser ikke ut til å stoppe oppussingsplanene i Oppland. På direkte spørsmål om renteheving vil påvirke oppussingsplanene svarer 48 prosent av innbyggerne at de vil bruke like mye som før. Bare 17 prosent kutter forbruket mens 6 prosent sier de skal bruke enda mer penger.

Nordmenn bruker betydelige summer på oppgradering av bolig. Prognosesenteret anslo i 2018 at hver husstand som utfører oppussing i snitt bruker 55 000 på innendørs arbeid. Det betyr at vi på landsbasis kommer til å bruke over 71 milliarder kroner på innvendig oppussing i løpet av 2019. Oppland står for nesten 4,9 milliarder av disse.

– Når vi pusser opp innendørs er årsaken som regel todelt; vedlikeholdsbehov kombinert med et ønske om forandring, forteller Kari Moberg, salgs- og markedsdirektør i Byggmakker Handel.

Nesten halvparten skal pusse opp

45 prosent av innbyggerne i Oppland har planer om å pusse opp boligen innvendig i år. Bad, kjøkken og soverom er rommene flest ønsker å pusse opp.

Her er rangeringen over hvilke rom som er på oppussingstoppen i Oppland:

1. Soverom (12 prosent)

2. Kjøkken (12 prosent)

3. Bad/toalett (14 prosent)

4. Stue (11 prosent)

5. Gang (8 prosent)

6. Bod (4 prosent)

7. Loft (3 prosent)

De tre mest populære oppussingsaktivitetene er maling, montering av lister og montering av kjøkken, bad og garderobe.

– Dette er aktiviteter mange klarer å utføre på egenhånd. Dermed er dette ofte en naturlig og fornuftig investering, forklarer Kari Moberg i Byggmakker.

Mange vil ha nytt gulv – men ikke til enhver pris

I Oppland sier også en fjerdedel at de planlegger å legge nytt gulv de neste to årene – men det er også her flest vil bruke minst penger. Av de som skal legge nytt gulv sier 50 prosent at de har tenkt å bruke maks 10 000 kroner. Det er høyest andel på landsbasis, med god margin. Fylket som kommer nærmest er Telemark. Her har 38 prosent satt samme maksbeløp.

Opplendinger fullfører mest

Oppussingsindeksen viser at svært mange sliter med å fullføre oppussingsprosjekter. Oppland er derimot et av fylkene i Norge med høyest fullføringsgrad. Bare 27 prosent har et oppussingsprosjekt som venter på å bli ferdigstilt. På toppen av oppgavelisten ligger maling, beising, sparkling og listing, men tallene er lave. 8 prosent har ikke fullført malerelaterte oppgaver mens 1 av 10 går rundt med uferdige lister på samvittigheten. Selv mener 3 av 10 i Oppland at latskap er den største grunnen til uferdige oppussingsprosjekter.

– Mange ønsker å pusse opp selv, men undervurderer omfanget av jobben. Det fører ofte til at man mister motivasjonen underveis. Det er derfor vi utvider konseptet Fiks Ferdig til å inkludere enklere oppgaver som gulv og maling. Samtidig er det gøy å se at folk i Oppland får ting gjort, skryter Moberg og forteller at stadig flere velger profesjonell hjelp.

Hun anbefaler alle som skal pusse opp er å rådføre seg med fagfolk før man setter i gang.

– Det øker sannsynligheten for at prosjektet fullføres og utføres riktig, og det blir kanskje mindre diskusjoner.

Folk i Oppland krangler lite om oppussing

Mer enn 7 av 10 innbyggere i Oppland svarer nei på spørsmål om oppussing kan forårsake konflikter i parforholdet. Det står i stor kontrast til nabofylket Buskerud der 59 prosent svarte ja på samme spørsmål. Moberg tror dårlig planlegging er en viktig årsak til at husfreden utfordres. Derfor blir hun ekstra glad når folk forteller at de koser seg med oppussingen.

– Et vellykket og ferdig oppussingsprosjekt er ofte en kilde til både mestrings- og bruksglede. Å pusse opp er nok en utfordring for de aller fleste – men med god planlegging og kommunikasjon underveis er jeg sikker på at mange vil klare å gjennomføre uten store konflikter og krangler, avslutter hun.