Gå til sidens hovedinnhold

– No æ ‘o kome heimatt

Artikkelen er over 2 år gammel

Jørgen Andrisson Kvam (20) fra Vang har spilt hardingfele over halve livet. Da han skulle skaffe seg sitt eget instrument, måtte det bli ei hardingfele lik den «Tølleiv» spilte på.

FAGERNES: Før Jørn Hilme-stemnets festforestilling i kulturhuset på Fagernes i forrige uke, fikk den snart 21 år gamle unggutten fra Vang tildelt minnestipendet etter nettopp «Tølleiv», eller Torleiv Bolstad, for de uinnvidde. Annethvert år deles prisen ut til unge, lovende hardingfelespillere fra Valdres som følger i fotsporene til den lokale storspellemannen, som gikk bort for 40 år siden.

Kasta ut festgjestene

– Det er en populær prisvinner. Jeg kan røpe at på den berømte grålysingsfesten i Kvam, der Jørgen var vertskap, beklaga han seg dagen etter fordi han måtte kaste ut de siste festdeltakerne da han skulle i fjøset om morgenen, men det synes jeg kanskje var greit, konstaterte festivalsjef for Jørn Hilme-stemnet, Ellen Persvold, med et smil etter at den jordnære stipendmottakeren hadde fått overrakt diplom og sjekk på 5000 kroner fra Torunn Bolstad og Ole Aastad Bråten i nemnda.

I juryens begrunnelse ble den hardingfelespillende vangsgjeldingens engasjement for lokalt folkemusikkmiljø og hardingfeletradisjonen fra sin egen heimplass trukket fram. Jørgen er aktiv i både FolkemusikkUng, Valdreskvelven spel- og dansarlag og Spelemannslaget til fremjing av møsegrodde låttar og sitter dessuten i styringsgruppa for Strunkeveko.

– En stor ære

– Det er en stor ære. Jeg føyer meg inn på ei liste med navn der egentlig de fleste andre som står der fra før av er forbilder for meg, sier Jørgen, som beskriver det som «en voldsomt trivelig utmerkelse å få».

– Dette var virkelig en pris i «Tølleiv» sin ånd, sier Elisabeth Kværne med et smil mens hun tar tak i armen på stipendmottakeren for å gratulere i forbifarten.

– Jeg vil egentlig bare holde fram med spillinga, sier 20-åringen sjøl, som har ett år med hardingfelestudier ved Universitetet i Sørøst-Norges avdeling på Rauland bak seg og nå holder på med landbruksutdanning.

Brakte lokal fele «heim»

Egentlig skulle Jørgen imidlertid aldri ha spilt fele. Det er det den to år yngre søstera som skulle ha gjort.

– Jeg ble med på hennes første spilletime, men da var det for seint for meg å få meldt meg opp gjennom kulturskolen, forteller Jørgen som i stedet endte med å ta privattimer hos Jan Beitohaugen Granli. Da var vegen lagt, meddeler Jørgen mens han holder et godt grep om hardingfela han har hatt som følgesvenn i snart ett år.

– Dette er ei Olav Viken-fele fra 1977 fra samme serien som «Tølleiv» holder på bildet bak meg her. Olav Viken lagde fire-fem feler i en serie, som ble ganske like. «Tølleiv» hadde ei, Olav Jørgen Hegge hadde ei, Leif Rygg hadde ei, Knut Myran hadde ei og Jan Arne Sebuødegård hadde vel ei, og så har jeg fått fatt i den ene som hadde reist til Vestlandet, fortalte Jørgen om hardingfela si før han kvitterte med en slått som takk for prisen under utdelinga, der et bilde av Torleiv Bolstad var blåst opp på storskjerm i bakgrunnen.

– No æ ‘o kome heimatt, fastslo den unge hardingfelespellemannen om det lokaltilvirka instrumentet på bredt valdresmål. Ovafor avisa kan Jørgen fortelle at han takket være god hjelp av andre til slutt klarte å få kjøpt hardingfela av Steinar Rygg på vårparten i fjor.

Kommentarer til denne saken