Nord-Aurdal har gitt salgsbevilling - nå kan du bestille øl fra mikrobryggerier rundt i landet

Fredag 14. august åpner Eirik Tomter (22) kranen for norske mikrobryggerier, med levering på posten: – Øl i verdensklasse bør komme flere til gode, mener den unge gründeren.

Fredag 14. august åpner Eirik Tomter (22) kranen for norske mikrobryggerier, med levering på posten: – Øl i verdensklasse bør komme flere til gode, mener den unge gründeren. Foto:

Fredag 14. august åpner Eirik Tomter (22) kranen for norske mikrobryggerier, med levering på posten: – Øl i verdensklasse bør komme flere til gode, mener den unge gründeren.

DEL

NORD-AURDAL: Flere spådde korken på flasken og en rask «bransjedød» etter at mikrobryggerier for rundt ti år siden poppet opp fra sør til nord i Norge. Enkelte gikk dukken, mens andre har holdt stand og utviklet drikke av høy kvalitet.

– Norge har de siste årene hatt en oppblomstring av kvalitetsbryggerier som leverer øl i verdensklasse, og som fortjener å bli verdsatt. Store aktører dominerer i en bransje der norske mikrobryggerier blir som en dråpe i havet. Det blir umulig å hevde seg, samtidig som folk går glipp av kvalitetsprodukter de kunne hatt glede av. Det fikk jeg lyst til å gjøre noe med, sier Eirik Tomter.

Interessen for kvalitet tar av

Mannen bak nyvinningen Lokalbrygg.no vil løfte de små aktørene opp og frem.

– Nordmenns interesse og sans for smak og kvalitet er i ferd med å ta av. Kortreiste norske varer står høyt i kurs, mener Tomter, som har brukt et år på å utvikle konseptet.

Selv har han vokst opp på gård som gjør suksess med selvplukk av grønnsaker. Han tror samme interesse kan gjelde norsk øl, men her får du varene på døren:

– Et godt utvalg av øl fra særegne norske bryggerier har vært vanskelig å få tak i. Hvis vi kan hjelpe flere bryggerier opp og frem, og samtidig tilby kunden et unikt utvalg, føler jeg at vi har lyktes, sier Tomter.

En av 45

14. august åpner nettportalen Lokalbrygg.no, Norges første nettbutikk for håndverksøl. Nord-Aurdal kommune har - som en av 45 kommuner så langt - innvilget søknaden om salgsbevilling fra Lokalbrygg. Det betyr at Lokalbrygg.no kan sende varene direkte til kunden med henting på posten. Ingen av de andre kommunene i Valdres har gått med på dette konseptet.

Gründer Eirik Tomter har forhåpninger til responsen og ønsker også å bidra til mer kunnskap om øl.

– For mange er øl, pils og en halvliter det samme, men øl er så utrolig mye mer. Vi ønsker å fremheve hvordan riktig øl kan heve et godt måltid til nye høyder, på samme måte som vin, der smak og kvalitet går foran volum. Når du først begynner å lære, er det fort gjort å bli hekta. Faktisk er det utrolig gøy, sier Eirik Tomter.

Artikkeltags