– Har hatt flotte folk rundt meg

Kaffe på morgenen: Per Herman Isachsen er et kjent fjes i bybildet. I en årrekke har han engasjert seg for utviklinga av Fagernes med alt fra gangbru ved Kvitvellafossen, paviljonger ved Blåbærmyra og på Kviteberg, vannfontene i Strandefjorden, Skreddarhuset ved Neselva og Rakfiskfestivalen. Som daglig leder i Fagernes Sportsforretning rusler han ofte i Gullsmedvegen, slik som her.

Kaffe på morgenen: Per Herman Isachsen er et kjent fjes i bybildet. I en årrekke har han engasjert seg for utviklinga av Fagernes med alt fra gangbru ved Kvitvellafossen, paviljonger ved Blåbærmyra og på Kviteberg, vannfontene i Strandefjorden, Skreddarhuset ved Neselva og Rakfiskfestivalen. Som daglig leder i Fagernes Sportsforretning rusler han ofte i Gullsmedvegen, slik som her. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det er fantastisk moro å få kulturprisen. Når jeg ser tilbake, så har det vært mye jobb – men jeg har også hatt flotte folk rundt meg.

DEL

Fagernes: Det sier Per Herman Isachsen (64) da avisa Valdres møter den engasjerte butikkdriveren i Fagernes Sportsforretning. Det er i butikken folk kjenner han, eller som styreleder i Fagernes Handelsstands Forening. Uredd sier han hva han mener, for det brennende engasjementet for bygdebyen har alltid vært der.

De mange prosjektene

Kultursjef i Nord-Aurdal kommune, Renate Remme Øverseth, forteller at Per Herman får prisen for å være «Fagernespatriot nummer én som ofte tar et initiativ til positive aktiviteter. Han fikk bygget ei gangbru nedenfor Kvitvellafossen og har ideer om å lage en kulturpark i området. Han var initiativtaker til å ta vare på det gamle Skreddarhuset og det var Fagernes Sportsforretning som betalte for vinduene der. Per Herman har også vært primus motor for julegata og julegateåpninga på Fagernes. Sist, men ikke minst, var han med og startet Rakfiskfestivalen».

Kom til Fagernes i 1968

Vi blir med på en rusletur opp til lysthuset ved Blåbærmyra og ser på den flotte utsikten.

– Vi fikk bygget paviljongen rundt 1990. Opprinnelig var det paviljongen til Fagerlund Hotel fra 1910 som vi satte opp igjen. Seinere tok Kjell Arne Berntsen initiativet til en tilsvarende en oppe på Kviteberg. Det var da vi også dro i gang «Kviteberg-brevet» med innsamling for å få merket turstiene i området, forteller Per Herman.

Han skuer utover sentrum. Det har forandret seg mye siden Per Herman kom med flyttelasset til Fagernes i 1968 med foreldrene Per og Sissel Isachsen. Da startet Per Herman på Valdres Gymnas. Per var lege og det samme var bestefaren Carl Einar Isachsen. De startet opp praksis sammen.

Den viktige Neselva

Vi rusler ned til Neselva og den gamle mølla. Her har Per Herman lyst til at skjerpaer skal bygge steintrapper og gangstier for å binde stiene langs elva sammen med den gamle mølla.

– Kvitvellafossen er dessverre ødelagt slik den framstår i dag – til skrekk og advarsel, sier Per Herman og ser på det tørre elveleiet.

Han har ikke engasjert seg i politikken. Ikke har han hatt tid og ikke vet han hvilket parti han hører til, innrømmer han.

– Gangbrua skal vi åpne offisielt nå ved tiårsjubileet. Jeg har en plakett vi skal sette opp. Brua er et spleiselag mellom Nord-Aurdal kommune og Nord Aurdal Jeger og Fisk. Den ble bygget av Ingeniørvåpenet tropp 3 på Hønefoss, forteller Per Herman.

Som ivrig fisker og friluftsmann ser han hvor viktig Neselva er for gytinga til ørreten.

– I elva nedover var det høler og kulper som fisken kunne gyte i, men disse har blitt fylt opp av stein. Det er noe vi må gjøre noe med, men da må også elvebredden bygges med kraftigere steiner som ligger i ro, forteller han.

Rakfiskfestivalen

Fisk var også sentralt da Per Herman var med og dro i gang Rakfiskfestivalen og folkefesten rundt denne på tidlig 1990-tallet. Per Herman var allerede da valgt som styreleder i handelsstanden Suksesshistorien kjenner vi, der mange har bidratt for å få det til.

Per Herman trekker også fram fontenen i Veslefjorden som Fagernes Handelsstand fikk satt ut. Han er opptatt av at fellesarealene skal ta seg pent ut. Samarbeid mellom handelsstanden og kommunen om blomsterkasser, er et tiltak i den retningen.

– Jeg har hatt flotte folk rundt meg hele tiden som har gjort dette mulig. Jeg har også fått drive med mye som er kult og engasjerende. Da er det også lett å engasjere andre, sier Per Herman.

Vi avslutter rusleturen langsmed Neselva og kommer til Skreddarhuset og gangbrua. Mye er gjort, men Per Herman har tanker om enda mer utvikling for bygdebyen.

Per Herman har for øvrig to barn, Ulrich (36) og Vibeke (31).

Les alt om Per Herman her.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken