FAGERNES: I dissse dager rives bygget fra 1974. Mange historier og minner forsvinner. Gjengen er enig i at bygget trenger en oppgradering, og roser lokalpolitikerene som satser på ungdommen i Valdres.

Avisa Valdres tok en prat med Grethe Kampen Hamre, Eva Høe, Mons Høe og Stein Åge Johansen. De gikk i samme klasse, og var det første kullet som kunne ta i bruk Nord-Aurdal ungdomsskole (NAUS).

Mykere overgang

I dag samles elevene fra de ulike bygdene på barneskolen. Det fører til en mykere overgang, fordi de slipper å møte sine nye klassekamerater for første gang når de begynner i 8. klasse.

Firer-banden kunne fortelle at de var cirka 100 elever på årstrinnet, og at de hadde fire paralleller.

– Det var en merkelig miks de første årene på NAUS. Vi kom fra barneskolen, og begynte på ungdomsskolen med elever fra framhaldsskolen. Disse elevene var to år eldre enn oss, forteller Mons Høe.

De fire bekrefter at mange hendelser er lignende i dag. På barneskolen spilte de fotball og slåball, lekte kongen på haugen og ble lett forelsket. Når de begynte på ungdomsskolen, ble de kulere og begynte å «henge». Noen av ungdomsskolejentene ble hentet med bil av en eldre gutter.

Røverhistorier

Ungdom er og forblir ungdom. Noen av historiene var ment som uskyldig morro, men kunne eskalere.

– Jeg husker godt den gangen hvor vi satt i gangen, og hadde beina inn mot hverandre. Lærerne måtte stege over beinene, og det endte med at en lærer snublet. Jeg fikk skylda og ble skjelt ut. Seinere samme dag, kom læreren å beklaget seg, fordi han fant ut at det var noen andre, mimret Mons Høe.

Stein Åge fortalte om en samfunnsfagtime som endte opp med en historietime:

– Rektoren, Ivar Onstad, underviste i samfunnsfag. Det var en time vi ikke var spesielt lærevillige, og spurte Ivar om hvordan jula ble feiret når han var ung. Det endte med en monolog på 45 minutter, hvor vi slapp å gjøre noe som helst.

Valdreshallen og svømmehallen ble også bygget i sammenheng med NAUS.

Vi var aktive svømmere på den tiden og svømmehallen var ikke åpnet for bruk. Vi brydde oss ikke om dette, og med en gang det kom vann i bassenget, så sneik vi oss inn for å ta en dukkert

Grethe Kampen Hamre og Eva Høe

 

Små romantisk

Hvis foreldrene var bekymret for hvor de kunne finne barna sine, så var det tre steder de kunne lete: Kvitvella kino, kiosken på det gamle Samvirkelaget eller på tribunen i Valdreshallen.

– Vi satt på bakerste rad på Kvitvella kino, og inngangsbilletten var rosa. På denne tiden begynte vi å flørte med eldre gutter. Det var på ungdomsskolen vi fikk våre første ordentlige kjærester, forteller Eva og Grethe.

– Det var småromantisk på tribunen i Valdreshallen. Her møtte vi folk fra andre bygder. Vi stod tett på hverandre og heiet på lagene som spilte. Når vi ble sultne, så tok vi turen til kiosken på det gamle Samvirkelaget, forteller Mons og Stein Åge.

Gymnaset arrangerte skolefester på denne tiden, og firer-banden så sitt snitt til å bli med. De sneik seg inn bakdørene på utestedet, og ble med på festene.

Flytter til Røn

På spørsmål om hvordan de ville reagert om de skulle gå på ungdomsskole i Røn, svarer de følgende:

– At «Fagernes-sossen» som gikk i treningsklær skulle til Røn for å gå på skole, det kunne ha blitt krig.

De forstår dagens elever sin skepsis til å gå på skole i Røn, når de egentlig tilhører Fagernes. De tror at dagens foreldre har mye å si for hvilken innstilling elevene får til å gå i Røn.

– De må se fremover og tenke at det kommer en flott ungdomsskole om noen år. Bygget er 43 år gammelt, og trenger en oppgradering, avslutter firer-banden.

Nord-Aurdal ungdomsskole

  • Blir kalt NAUS på folkemunnene.
  • Stod ferdig i 1974. Bygget er nå 43 år gammelt.
  • Valdreshallen og svømmehallen kom noe senere.
  • I disse dager rives bygningen.
  • Grethe, Eva, Mons og Stein Åge har mange minner fra tiden på ungdomsskolen.