Elevene gikk til streik for klimaet på jorda

  Fredag demonstrerte elevene på Fagernes.

  Også i Valdres streiket elevene for miljøet fredag. Selv om de ikke fikk godkjent fravær, troppet elevene opp i Fagernes sentrum med plakater og slagord. – Jeg er veldig sint og frustrert over at politikerne ikke gjør noen ting for miljøet, sa Eva Hoffmann fra Rogne.

  DEL

  Fagernes: Initiativet til markeringa fredag startet med at svenske Greta Tunbergs, som streiket under det svenske valget i fjor. Hun protesterte mot politikere som hun mener ikke tar klimatrusselen på alvor. Fredag troppet 20.000 elever opp i Oslo og rundt om i landet for å demonstrere mot politikerne, som de mener ikke gjør nok for å berge jordkloden. Det ble også markert på Fagernes.

  – Jeg er sint

  En av dem som møtte opp på Fagernes fredag var Eva Hoffmann fra Rogne.

  – Jeg streiker i dag fordi jeg er imot at det skal bli sluppet en masse avfall i Repparfjorden fra gruver. Og, jeg er veldig sint og frustrert over at politikerne ikke gjør noen ting for miljøet, sa Eva.

  Også den yngre broren Oskars, som går fjerde trinn ved Rogne skule, streiket.

  – Jeg synes politikerne må stoppe utslipp og stenge oljeplattformer. De må heller ikke slippe ut 250 tonn med avfall i Repparfjorden, sa han.

  Tidligere i år ga Nærings- og fiskeridepartementet ja til selskapet Nussir å drive med gruvedrift og deponering av gruveavfall i Repparfjorden i Finnmark. Dette har skapt protester landet over.

  Fra Rogne: Oskar og Eva Hoffmann fra Rogne reiste til Fagernes for å streke for miljøet fredag.

  Fra Rogne: Oskar og Eva Hoffmann fra Rogne reiste til Fagernes for å streke for miljøet fredag. Foto:

  – Politikerne gjør ikke nok

  – Synes du politikerne gjør nok for å berge jordkloden vår, spurte vi tre elever fra Nord-Aurdal ungdomsskole.

  – Nei, de burde gjøre mer. De må kutte ut det som ikke er fornybar energi, sa Camilla Søndrol fra Fagernes.

  – Vi burde få godkjent fravær, for generasjonene tidligere har ikke tatt så godt vare på planeten vår. Kanskje må vi flytte til Mars for planeten vår blir ødelagt av global oppvarming etter bruk av fossilt brensel, sa Kamilla Loberg, også hun fra Fagernes.

  Framtidstro?

  – Har dere tro på framtida?-

  – Ja, får nå håpe i hvert fall, svarte Loberg.

  – Jeg er litt usikker. Jeg har ikke veldig tro på framtida akkurat nå. Jeg synes politikerne bør gjøre mer, svarte Julie Hicks Aure fra Fagernes.

  Utenfor ropte elevene fra 9. klasse ved Nord-Aurdal ungdomsskole taktfast: "Alle de som streiker nå, streiker for miljøet", men det var ingen politikere å se under demonstrasjonen fredag.

  Foran rådhuset: Her troppet 9. klassingene fra Nord-Aurdal ungdomsskole opp med plaktater foran rådhuset på Fagernes, men ingen politikere var å se.

  Foran rådhuset: Her troppet 9. klassingene fra Nord-Aurdal ungdomsskole opp med plaktater foran rådhuset på Fagernes, men ingen politikere var å se. Foto:

  Artikkeltags