Gå til sidens hovedinnhold

Norges første T-sti kan få 170.000 nordmenn på besøk i sommer, det kan bli et problem: – Vi deler helt klart denne bekymringa

Artikkelen er over 1 år gammel

De siste årene har i overkant av 50.000 besøkt Besseggen i løpet av året. I år sier over tre ganger så mange at de vil legge turen til landets første T-merkede sti.

BESSEGGEN: Det går fram av en undersøkelse gjennomført av Ipsos, der folk over 18 år har blitt spurt om sommerens reiseplaner.

Blir dette en realitet, kan det bli problematisk, mener fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv.

Gir grunn til bekymring

Organisasjonen sier i en pressemelding at de er svært glade for at natur og friluftsliv er høgt oppe på lista over nordmenns ferieplaner, men likevel mener de tallene gir grunn til bekymring.

– Det er veldig flott at mange ønsker å komme seg ut og oppleve den flotte naturen vi har her i Norge. Men om alle skal presse seg sammen i samme turområde i en kort sommersesong, har både vi og naturen et problem, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Press på naturen

– Den første T-merkede stien i Norge ble anlagt i 1874 og gikk fra Besseter i Sjodalen over Besseggen til Memurubu. Den Norske Turistforening ble stiftet sju år tidligere og dette historiske øyeblikket representer også begynnelsen på det norske friluftslivet slik vi kjenner det i dag, skriver Torbjørn Ekelund i boka Stiens Historie.

Over hundre år seinere er interessen for den første T-stien større enn noen gang, hvilket gir konsekvenser. Norsk Friluftsliv har i flere år uttrykt bekymring for at økende turisme skaper et stort press på norsk natur.

– Flere folk på samme tursted betyr dessverre også mer forsøpling og slitasje. En tredobling i antall besøkende til Besseggen i sommer, vil ha store konsekvenser for naturen, advarer Heimdal.

Han tror også at store folkemengder kan ødelegge turopplevelsen for mange.

– De aller færreste synes det er hyggelig å gå i kø når de er på tur, sier han.

Deler bekymringa

Visit Valdres deler Norsk Friluftslivs bekymring.

– Vi deler helt klart denne bekymringa. Nordmenn oppsøker trygge norske reisemål denne sommeren, og da blir fjellområdene våre ekstra attraktive. Derimot er det viktig at ikke alle oppsøker de samme kjente turmålene, som Besseggen, sier reiselivssjef Merete Hovi.

Hun sier dette blir utfordrende både i et smittevernsperspektiv, men også i et bærekraftsperspektiv.

Vil ikke gå

– Man må også være klar over at kapasiteten på Gjendebåten blir begrenset i år fordi de ikke har muligheta til å ta imot like mange passasjerer som normalt. I tillegg vil ikke alle overnattingsbedriftene kunne fylle sine enheter i like stor grad som før. Slik sett vil nok noe av trafikken begrense seg selv. Det blir derfor viktig at vi kan tilby noen gode alternativer, sier Hovi.

Skipper på Gjendebåten, Harald Rune Øvstedal, sier til NRK at båtene allerede kjører med begrensede avganger og begrenset plass.

– Om det er 170.000 som vil på tur vil nok mange bli skuffet i år. Jeg tror at om vi klarer å frakte 30-40.000 nordmenn i sommer så er nok det taket, sier han til statskanalen.

Må spre trafikken

Norsk Friluftsliv mener noe av det viktigste man kan gjøre nå er å prøve å spre sommertrafikken.

– Norge er et langstrakt land med utrolig mange flotte naturperler. Vi håper folk tør å tenke alternativt når de planlegger ferien, slik at vi unngår et unødig trykk på de mest kjente reisemålene, sier Lasse Heimdal.

Han minner om at alle som ferdes i norsk natur, og dermed benytter seg av allemannsretten, skal forholde seg til prinsippet om sporløs ferdsel.

– Husk at alt du tar med deg på tur, skal du også ta med deg hjem igjen, sier Heimdal.

Norsk Friluftsliv oppfordrer også lokale og sentrale myndigheter til å inngå samarbeidsavtaler med de frivillige friluftslivsorganisasjonene om bistand gjennom en hektisk sommersesong.

Vil inspirere til å velge annerledes

– I Valdres har vi utallige alternative turmål som kan framheves, og vi må jobbe for å inspirere folk til å velge litt annerledes denne sommeren og høsten, sier reiselivssjef Hovi.

– Det kan være spennende å oppsøke og utforske nye steder og kanskje i andre deler av Valdres enn der man vanligvis oppholder seg. Jotunheimen er en veldig kjent nasjonalpark, men kanskje flere også oppdager de flotte turområdene i Langsua Nasjonalpark, fortsetter hun.

– Vi forsøker i tillegg å løfte fram det brede tilbudet av organiserte aktiviteter der man kan bli med erfarne og lokalkjente guider på tur. Mange oppfatter at guida turer bare er for våre utenlandske besøkende, men dette er helt feil. Guidene er med på å forsterke opplevelsen, samt bidrar til både trygghet og kunnskap. Dette er definitivt sommeren for å prøve ut nye aktiviteter, oppfordrer Hovi.

Vil merke det i Valdres

Visit Valdres har ingen eksakte tall på hvor mange turister besøkene til Besseggen genererer for Valdres, men anslår at antallet kommersielle gjestedøgn utgjør godt over 50.000.

– I tillegg er det mange som bor i sine fritidsboliger med familie og venner som besøker Besseggen i løpet at sommersesongen. Vi har også en del besøkende som ikke nødvendigvis overnatter i Valdres, men som allikevel stopper for å handle eller spise, sier Hovi.

– Med andre ord er det rimelig å anta at bare besøk til Besseggen alene kan generere ganske mange flere turister også for Valdres?

– Det er nok riktig, men vi må huske på at beleggsprosenten på overnattingsstedene er allerede ganske høy ut ifra en «normal» sommer, der antallet som går Besseggen har vært mellom 50–60 tusen. Juli og august er jo våre aller sterkeste måneder gjennom året allerede. Problemet vil derfor kunne bli at vi ikke vil ha nok overnattingskapasitet til å kunne ta imot så mange, sier reiselivssjef Merete Hovi.

Kommentarer til denne saken