(Nettavisen) Mens Norge har holdt skoler og barnehager stengt i to uker, har nabolandet Sverige en helt annen strategi for å håndtere korona-epidemien. Den svenske regjeringen har valgt å fortsatt holde barnehager og ungdomsskoler åpne, mens det er innført nettundervisning for videregående skoler og universiteter.

Forskere i Norge mener dette er en feil strategi.

– Vi i Norden har en lang historisk kunnskap om å bruke isolering og karantene for å beskytte oss mot smitte. Det er veldig merkelig at svenskene nå går imot denne kunnskapen, sier professor i hygiene og smittevern og tidligere smittevernoverlege ved Oslo universitetssykehus Ullevål, Bjørg Marit Andersen, til Aftonbladet.

– Barn er bærere av smitten, og selv om de ikke blir syke, kan de spre det videre. Så lenge barn løper rundt og smitter i skoler, blir det også spredning i samfunnet, sier Andersen til Aftonbladet.

– Hva er prisen på ett menneskeliv?

Norges nye strategi er å «slå ned» viruset ved å benytte såpass inngripende tiltak som forhåpentlig kan føre til at hver smittede person i snitt smitter under 1 person. Virolog og smittevernforsker Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge, sier at selv om det er usikkerhet om hvorvidt den norske strategien fungerer, tror han at den likevel er bedre enn den svenske strategien.

– Jeg tror at Sverige på grunn av det eksponentielle forløpet kommer til å få større spredning, sier han til den svenske avisen.

Klein undrer på om økonomiske avveininger opp mot helsekonsekvenser ligger bak beslutningen til svenskene.

– Hvis det er tilfellet bør svenske borgere spørre sine myndigheter hva prisen på ett menneskeliv er, sier han.

– Veldig bekymret

Svenske eksperter har også uttrykt misnøye med den svenske strategien.

– Jeg er veldig bekymret. Jeg kunne heller tenkt meg å sette Stockholm i full karantene. Vi er nesten det eneste landet i verden som ikke gjør alt for å begrense spredningen. Dette er blodig seriøst, sier overlege og professor ved Umeå universitet, Fredrik Elgh, til SVT.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell mener barnehager og skoler utgjør en viktig samfunnsrolle midt i koronaepidemien.

– Det er helt sentralt for at vi skal kunne ha et samfunn som fortsetter å fungere, har han tidligere uttalt i et intervju 18. mars.

Begrense hastigheten på spredningen

På en pressekonferanse onsdag ble det kjent at Sverige foreløpig ikke har planer om å endre strategien med det første.

– Strategiene vi jobber med er de samme: Vi fortsetter iherdig forsøket på å begrense hastigheten på smittespredningen, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på pressekonferansen.

Helsemyndighetene i Sverige ber svensker holde seg hjemme hvis de er syke, og at de må revurdere reisebehovet sitt. Ansamlinger på mer enn 500 mennesker er også forbudt. Mens mat- og alkoholservering fortsetter som før.

– Jobb gjerne hjemmefra, men det må skje slik at det ikke er til ulempe for arbeidsgiver, var blant rådene som ble fremmet under pressekonferansen til Folkhälsomyndigheten i Stockholm onsdag

Sverige har i skrivende stund 2500 bekreftede smittetilfeller og 62 dødsfall, ifølge Worldometer. Norge har i underkant 3200 påviste smittetilfeller og 14 dødsfall.