Hacka av indiske nettpirater

Ønsker å sette fokus på mer datasikkerhet: (f.v.) Jacob Håvelsrud Svarre, Alicia Feuerherrn Sanne, Kjersti Kirkeby Ødegaard fra Kampenes Begravelsesbyrå Innlandet, og  Anton Kløvstad fra Valdres Teledata, oppfordrer alle som bruker datamaskin og internett til å være nøye med sikkerheten.

Ønsker å sette fokus på mer datasikkerhet: (f.v.) Jacob Håvelsrud Svarre, Alicia Feuerherrn Sanne, Kjersti Kirkeby Ødegaard fra Kampenes Begravelsesbyrå Innlandet, og Anton Kløvstad fra Valdres Teledata, oppfordrer alle som bruker datamaskin og internett til å være nøye med sikkerheten. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Internettmarerittet vi ofte hører om, men som de fleste av oss bare «satser på» å ikke treffes av, har nå hardt ramma et av Valdres’ begravelsesbyrårer.

DEL

FAGERNES: Da daglig leder for Kampenes Begravelsesbyrå Innlandet, Jacob Håvelsrud Svarre, kom på jobb mandag morgen, lyste en stor plakat opp PC-skjermen hans. På engelsk sto det:

«Alle filene dine har blitt kryptert på grunn av et sikkerhetsproblem med PCen din. Hvis du ønsker å gjenopprette filene, send oss en mail til stopper@india.com.

Du må betale for dekrypteringen med Bitcoins.»

– Hackerne hadde låst alle dokumenter; word, excel, bilder, alle driverfiler. I tillegg kom de seg inn på en produksjonsmaskin i systemet som ikke var kobla til internett, men kun tilkobla min egen maskin via det interne nettverket, forteller Håvelsrud.

Alt arbeid siste 2,5 år borte
– Egentlig skulle produksjonsmaskinen som ikke var kobla til internett automatisk tatt backup hver dag, men det viste seg at dette ikke var blitt gjort på to og et halvt år! sier Håvelsrud, og forklarer skadeomfanget:

– Derfor har vi mistet alt arbeidet fra de siste to og et halv årene, som inkluderer salmeprogrammer vi sender ut til pårørende. Dette bruker vi som katalogoppslag, informasjon vi henter fram for kunder, og salmeprogrammene vi produserer til gravferdene.

– Og nå vil hackerne at vi betaler dem i Bitcoin (digital myntenhet som ikke kan spores) for å få tilbake filene, noe vi åpenbart ikke kommer til å gjøre.

Nøye på sikkerheten, men ...
– Hvordan de kom seg inn på maskinen min er ikke godt å si, for her på huset er det nok jeg som er mest kvass når det gjelder sikkerhet, påpeker Håvelsrud.

– Man må aldri trykke på ukjente linker eller gå inn på usikre hjemmesider, sider uten «logisk» ende på nettadressen, og i det hele tatt passe seg for all uvanlig nettaktivitet man ser!

Bruk antivirus, ikke klikk på ukjente linker, ta backup av alt (også på ekstern disk), og lær deg mer om nettsikkerhet.

Hell i uhell
De to andre gravferdskonsulentene Kjersti Kirkeby Ødegaard og Alicia Feuerherrn Sanne, sier cyberangrepet medfører noe ineffektivitet en stund framover, fordi alle maler må bygges opp på nytt.

– «Heldigvis» oppgraderer vi hele datasystemet vårt nå, samt at vi forbredrer IT-sikkerheten til nettleverandøren. Resultatet blir bedre, tryggere kvalitet og brukeropplevelse for våre kunder, sier Håvelsrud, og avslutter med et håp om at folk fokuserer mer på datasikkerhet for å unngå å rammes av lignende angrep via nettet.

Om hackeangrep i Valdres. Info fra Anton Kløvstad:

  • Mange flere tilfeller nå enn før - 10-15 Valdresbedrifter har blitt hacka siste året, i varierende omfang.
  • Hackerne tar seg inn på maskinen f.eks via «trojanske hester» skjult i ukjente filer du laster ned eller tvilsomme linker du klikker på, åpne epostklienter, m.m.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken