Etterlyser observasjoner av ildkule i Valdres

Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes holdt astrowhow o Nord-Aurdal i fjor. Nå er de igjen oppglødd over hendelser i Valdres.

Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes holdt astrowhow o Nord-Aurdal i fjor. Nå er de igjen oppglødd over hendelser i Valdres. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

En kraftig meteor – en såkalt ildkule – ble observert over Sør-Norge onsdag ca. kl. 20.18. Vi etterlyser observasjoner, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard & Anne Mette Sannes.

DEL

-Vi har fått inn en rekke rapporter både fra Møre og Romsdal, Trøndelag, Vestlandet og spesielt på Østlandet. Nærmere bestemt Valdres og Vang, sier de to som også tidligere har brukt mye tid på å lete etter en meteor i Valdres.

- Både i Valdres (spesielt Vang i Valdres) og Hallingdal har relativt kraftig og langvarig buldring og eksplosjonslignende lyder blitt hørt en stund etter ildkulen. Fenomenene skyldes at en stein har kommet inn i atmosfæren og delvis brent opp. Ut fra observasjonene er det sannsynlig at steiner har nådd bakken som meteoritter. Vi ønsker flere observasjoner både av ildkulen og lydfenomener som kan knyttes til denne for å krysspeile og prøve å finne et sannsynlig nedslagsområde.

-Helt foreløpig kan det virke som ildkulen har vært mest intens i nordlige deler av Valdres og ildkulen har kommet fra nord og gått nokså rett mot sør. Buldringen har vart usedvanlig lenge (opptil et halvt minutt). Det kan virke som ildkulen har hatt en brattere vinkel enn den som ble opplevd over det samme området i 2011.

Artikkeltags