– Foreldre må bry seg!

Lars Holmen holdt et svært engasjerende og viktig foredrag og både foreldre og politi hadde mye å spørre om etter foredraget.

Lars Holmen holdt et svært engasjerende og viktig foredrag og både foreldre og politi hadde mye å spørre om etter foredraget. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Lars Holmen fra Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) hadde et klart budskap til foreldre i grunnskolen i Sør Aurdal torsdag kveld: Bry deg!

BAGN: Det var FAU ved SAUS som hadde invitert Holmen, opprinnelig fra Aurdal, til å gi foreldre i Sør Aurdal input på hvordan farene for narkotikamisbruk blant våre unge kan forebygges. Og han var klar på at visjonen om et narkotikafritt samfunn er høyst oppnåelig dersom vi definerer samfunn som vårt lokalsamfunn. Vi har ingen garanti for at det går bra med våre barn, men vi kan gjøre mye for at sannsynligheten vil øke. Han var også helt klar på at foreldrene er de desidert viktigste rådgiverne for de unge. Ungdommene må foreta svært mange valg i løpet av sin ungdomstid, og de tar valgene ut fra de rammene de har å forholde seg til hjemmefra.

Gode forbilder

Hvis vi har vært tydelige og gode forbilder og ledere for barna i oppveksten, så er det stor sannsynlighet for at de foretar de riktige valgene på egen hånd. I motsatt fall, er sjansene store for at de velger seg ledere blant sine egne, med mindre sjanse for å lykkes.

– En familie må aldri bli 100 prosent demokrati, sa Holmen, og illustrerte med noen levende eksempler hvordan det i så fall kan arte seg. Grensesetting er alfa og omega. Han dro en parallell til Høybråten og røykeloven som har medvirket til at røyking er «ut».

Nødvendig kunnskap

Hva trenger vi å vite om narkotika? Vi trenger å vite nok til å kunne være med å diskutere, til å bli oppfattet som noenlunde troverdige og nok til at vi vet hva vi skal se etter. Og Holmen ga oss et lite innblikk i hva som finnes der ute og hvilke virkninger stoffene har. Jo mer vi fikk vite, jo mer forsto vi at vi ikke vet. For det finnes ufattelig mange ulike syntetiske stoffer på markedet i dag, stoffer som er uendelig mye sterkere enn det man kjenner til fra før. Og disse kan enkelt og greit bestilles på nett og mottas i postkassa.

En svært engasjert Holmen brukte slalåmløypa som metafor på hva barn og unge skal gjennom i livet. Noen porter blir enkle, men det blir også noen feilskjær som kan sende dem rett ut. Da er det viktig med sikkerhetsnett, noen på sida som får dem inn i løypa igjen og i mål. Nettverket rundt de unge er viktig. Voksne må kommunisere og bry seg om hverandres barn. I stedet for bare å konstatere at «det er de foreldre som ikke er her, som burde vært her», bør man involvere seg og inkludere familier som faller utenfor. Frykten for å stå alene er det viktigste og mest avgjørende for valgene de unge foretar. Ensomme/utstøtte barn kan komme til å søke lettvinte løsninger som rus og blir lett en risiko for andre barn/unge. Drop out-tallene i videregående er altfor høge, men dette starter lenge før videregående.

Holmen hadde en klar tanke om at karriere heller bør dreie seg om å være til stede for barna våre og å lose dem trygt gjennom oppveksten, enn å samle penger på bok.

«Det er mitt valg»

Arild Bjørnstad fra Lions orienterte kort på møtet om «Det er mitt valg», et langsiktig undervisningsopplegg som tar sikte på å gjøre de unge trygge på seg selv og i stand til å foreta riktige valg. Dette brukes i grunnskolen i Sør Aurdal takket være enorm dugnadsinnsats fra Lions’ medlemmer. NNPF samarbeider med Lions, og Lars Holmen hadde mye positivt å si om Lions’ arbeid. Marit Brustad arbeider med psykisk helse i kommunen. Hun var glad for at Holmen støttet arbeidet som gjøres i foreldrekullene, der det diskuteres noenlunde felles kjøreregler for de unge.

Alle foreldre som var til stede denne kvelden gikk fornøyde heim med en klar oppfordring i bakhodet om å bry seg!

Artikkeltags