Gråt da hun fikk Kongens fortjenst-medalje

Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Margit Sandemo ble så glad at hun gråt da hun ble tildelt Kongens fortjenestemedalje på sin 90 års dag, forteller VG i dag.

- Jeg er sjokkert og utrolig takknemlig, sier hun til VG.

Margit Sandemo, vår eldste aktive forfatter, fylte 90 år på verdens bokdag onsdag. Vi hørte henne i NRK på morgenen, og vi leste kronikk om henne i vår egen avis, Valdres. Men verken hun eller vi ante at hun skulle bli tildelt kongelig heder under bursdagsfeiringen med norske og svenske forlagskontakter på Sjöbacka gård i Skillinge.

Høydepunktet på festen ble en stor overraskelse for Margit. Etter middagen reiste forlagsdirektør Wenche Haugsand i Schibsted seg opp og sa:

- Jeg er kommet hit i dag, på vegne av Kongen, for å hedre deg, Margit Sandemo, for din pionerinnsats for leselyst og leseglede.

- Skøyer du nå? Spurte en vantro Margit og tok til tårene da hun skjønte at dette ikke var en spøk.

I innstillingen til Kongens fortjenestemedalje står det blant annet:

«Gjennom sine frodige og fantasifulle eventyr har forfatteren Margit Sandemo skapt stor leselyst hos det norske folk. Det er mange som forteller at det var «Sagaen om Isfolket» som for alvor åpnet dørene til litteraturens verden på åttitallet. Siden den gang har det kommet flere bokserier og enkeltstående romaner. Margit Sandemo har en stor tilhengerskare - og hun er minst like populær i Sverige og på Island som hun er i Norge».

Hun blir også invitert til Slottet for å takke for medaljen.

- Jeg kan ikke forstå at dette er riktig. Jeg er utrolig glad og fullstendig lammet, sa Margit Sandemo til VG etter at tårene er tørket.Hun har aldri vært på Slottet før.

- Nei, og jeg er vettskremt for det. Jeg kan ikke reise så mye, men det går nok, sier hun.

Artikkeltags