Fagernes: I fjor satte NRK fokus på jakta etter motorsykkelen Mikkjel Fønhus eide. Mange tips rant inn, og Indianklubben lette i alle retninger etter akkurat dette eksemplaret av en Indian Powerplus. Et tips pekte i retning Rogaland. Det var feil, et annet sendte dem til auksjonsforretning i Frankrike. Det var feil. Et tips om at sykkelen var kjøpt av en kar i Skammestein var også feil. En stund håpet de at motorsykkelen befant seg på Lillehammer. Det var ingen dårlig teori. Denne sykkelen ble i helgen kjøpt av Jan Bue David-Andersen og vist fram på Fagernes. Den har produksjonsnummer bare ti siffere unna Fønhus sin sykkel, og er altså helt identisk og produsert nøyaktig på samme tid. Men nesten er ikke nok. Jakta fortsetter. Og nå er klubben overbevist om at de har svaret på hva som er skjedd med Fønhus sin Indian.

Dumpet i elva

– Vi tror ikke motorsykkelen noen gang har forlatt Sør-Aurdal, sier Kundan Rockstad i Fønhusgruppen. Vi har snakket med en god del lokale folk, og vi mener nå å vite at motorsykkelen ble stående defekt, sier Kundan. Det er 55 år siden sykkelen sist ble sett. Vi har funnet ut av noen unggutter lekte med motorsykkelen. Sjøl om motoren ikke gikk trillet de den i nedoverbakke og oppnådde stor fart. Så stor at foreldrene grep inn og parkerte den for godt.

– Sykkelen ble skrudd fra hverandre og enkelte av delene ble kastet over brua på Bagn, Vi er ganske overbevist om at ramma eller forstillingen eller begge deler ligger der intakt, sier Kundan Rockstad. Det er planlagt dykk etter sykkelen nå i sommer. – Fønhus sitt barnebarn har en kompis som er dykker som kommer hit i løpet av august så da tar vi i alle fall første dykk, sier han.

Planer om utstilling

Arne Bjørn Hoel i Norsk Indian Klubb forteller at interessen for Indian-sykler generelt, og Indian Power Plus spesielt, har vokst veldig etter innslaget på NRK TV om Fønhus og hans sykkel. Det finnes rundt 50 slike veteraner i Norge, og nå jobber mange eiere med å få dem i stand. Det lover godt, for neste år er det planer om en Indian-utstilling på Valdres Folkemuseum. Målet er å kunne vise flest mulig deler av Fønhus-sykkelen sammen med et komplett eksemplar av samme modell.

– Det var stor interesse rundt syklene våre i helgen, ikke minst fra folk i Valdres. Veldig moro, sier Hoel. En Harley Davidson 1916, en Henderson 1916 og en Indian 1916 var rosinene i årets pølse.

«Vi tror ikke motorsykkelen noen gang har forlatt Sør-Aurdal»

Kundan Rockstad

Norsk Indian Klubb var i Valdres for fjerde gang. Klubben har 125 medlemmer, som eier to sykler hver i snitt.Klubben fikk fem nye medlemmer bare i forrige måned. Interessen for Fønhus har bidratt til økt oppmerksomhet for Indian i hele Norge.Indian var ett av 105 amerikanske motorsykkelmerker. Bare Harley Davidson eksisterer ennå.