Skal du kjøpe hytte i år? Sjekk eiendomsskatten først!

Vang kommune i Valdres har ikke innført eiendomsskatt. Her illustrert ved et hyttefelt på Filefjell.

Vang kommune i Valdres har ikke innført eiendomsskatt. Her illustrert ved et hyttefelt på Filefjell. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Fra 1. januar 2017 kan norske kommuner som har innført eiendomsskatt på fritidseiendom avvikle denne med loven i hånd.

DEL

– Det var på tide. Eiendomsskatt på fritidseiendom kan oppfattes som udemokratisk, sier Kristin Gyldenskog, leder av samfunnsavdelingen i Huseiernes Landsforbund.

Mange hytteeiere har ikke har stemmerett i kommunen, og kan dermed ikke få sagt sitt om hvor mye penger kommunen bør bruke eller hva skattepengene bør brukes til. Enda verre er det at de fleste hytteområdene mangler grunnleggende infrastruktur som vei, vann, renovasjon, kloakk og elektrisitet. Hytteeiere legger heller ikke beslag på offentlige utgifter til barnehage, skole, aldershjem eller andre kommunale tjenester.

– Det er bra at kommunene fra og med i år kan velge å frita fritidseiendommer fra eiendomsskatt selv om det innføres eiendomsskatt i kommunen. Det er noe vi i Huseiernes Landsforbund støtter, sier Gyldenskog. I følge Statistisk Sentralbyrå er det 456.000 hytter og fritidsboliger her til lands.

Hytteeiere fikk dobbel skatt
Det er regjeringen og støttepartiene som under budsjettforliket ble enige om å endre eiendomsskatteloven på denne måten.Tidligere har mediene omtalt eksempler på kommuner som har dobbelt så høy skattetakst på fritidseiendommer som på boliger.

–  Huseiernes Landsforbund er imot eiendomsskatt på både bolig og fritidsbolig.De fleste hytteeiere bor ikke i samme kommune som hytta deres ligger i. Det har derfor fristet enkelte kommuner til å slå ekstra hardt til med eiendomsskatten på fritidseiendom. De risikerer jo ikke å tape velgere, sier Gyldenskog.

–  Har du planer om å kjøpe hytte, bør du sjekke om kommunen har eiendomsskatt. Dette kan spare deg for tusenvis av kroner i eiendomsskatt. Det blir spennende å se i tiden fremover hvor mange kommuner som fjerner eiendomsskatt på fritidseiendom, sier hun.

Vang og Øystre Slidre
I 2016 hadde 270 av landets kommuner eiendomsskatt på bolig- og fritidseiendom. I Valdres har Nord-Aurdal, Vestre Slidre, Etnedal og Sør-Aurdal innført eiendomsskatt, mens Vang og Øystre Slidre enn så lenge er uten.

Huseiernes landsforbund

  • Huseiernes Landsforbund (HL) er en landsomfattende interesseorganisasjon for eiere av hus, leiligheter, sameier, borettslag og gårdeiere, med 220.000 medlemmer.
  • HL ivaretar huseiernes lokale og rikspolitiske bolig- og eiendomsinteresser.
  • Forbundet yter juridisk, teknisk og økonomisk rådgivning til medlemmene.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken