Totalt har det ifølge VGs tall blitt 1.882 nye stillinger i politiet siden starten av 2014. Halvparten av disse er ute i distriktene. Avisa har tatt ibruk politidirektoratets egne tall når de presenterer oversikten over hvordan stillingene fordeler seg utover landet.
Innlandet Politidistrikt har ifølge avisa fått totalt 52 nye stillinger, hvor to av dem er jurister og ingen av dem sivile. Tallene betyr at Innlandet er det distriktet som har fått tredje flest nye i jobb i den aktuelle perioden.
Les også: «Hele Lillehammer» fikk testet kriseberedskapen
Oslo, totalt 240 stillinger hvor 207 av dem er politistillinger, topper listen. Øst politidistrikt følger deretter med totalt 174 nye stillinger i nåværende regjeringsperiode.
To per 1.000
Regjeringen har satt som mål å ha to politifolk per 1.000 innbyggere innen 2020.
– Da vil det komme enda flere og tilstanden vil være enda bedre. Men vi kan ikke ansatte politifolk raskere enn vi utdanner dem. Det er slike begrensninger som ligger der som gjør at det ikke er mulig å ansette raskere enn vi faktisk gjør det, sier justisminister Per-Willy Amundsen til VG.
Les også: Slakter nærpolitireformen
Les også: - Å legge ned UP betyr fare for flere
– Det er historisk at vi ganske sikkert kommer til å passere 2000 nye årsverk i politiet totalt i løpet av dette året. Det i seg selv viser det store løftet som har vært, sier justisministeren.
– Utfordrende hvis noe skjer
Ifølge VGs liste er Finnmark det distriktet som har fått færrest nye stillinger. 16 politistillinger, en jurist mindre og 16 sivile stillinger er deres regnskap siden starten på 2014. Både lensmann Klemet Klemetsen og ordfører Johan Vasara (Ap) mener de trenger flere folk.
Begge to mener to nye betjenter ville vært nok.
– Utfordringen er jo samtidige hendelser. Drar politiet fra Alta til Kautokeino på fredagsnatten, så blir hele vakten låst til Kautokeino. Og da har de kanskje ingen i Alta. Vi hadde et tilfelle for noen år siden hvor en mann gikk berserk på et utested her, men vi ikke fikk hjelp før på morgenkvisten, sier Kautokeino-ordføreren til VG.
– Vi har ikke stedlig vakt hver helg og alle vet hvordan det er å skulle rykke ut fra Alta til Kautokeino vinterstid om noe skjer. Det er snakk om 130 kilometer på til dels dårlig vei, i mørke, med snø og uvær vinterstid, og med reinsdyr på veien stort sett hele året, sier lensmann Klemetsen til Altaposten.