Slik blir sikkerheten for russen ivaretatt på Landstreffet på Lillehammer

Lars Nes, foran årets nye store scene på Birkebeineren stadion, er klar for det 22. Landstreffet for russ på Lillehammer.

Lars Nes, foran årets nye store scene på Birkebeineren stadion, er klar for det 22. Landstreffet for russ på Lillehammer. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Vårt mål er at når en russ snur seg 360 grader rundt, skal hun alltid se minst en vakt i refleksvest, sier russetreffsjef Lars Nes, ved Olympiaparken i Lillehammer. I helga er minst 250 voksne til stede på treffet til enhver tid.

DEL

(Gudbrandsdølen Dagningen) På folkemunne ute blant russen er russetreffet på Lillehammer kjent for å være strengt. Og slik skal det være mener, Lars Nes avdelingsleder ved Olympiaparken og prosjektleder for Landstreffet for russen på Lillehammer.

Onsdag kveld ble det holdt informasjonsmøte for voksne som skal stille som dugnadsvakter under helgas arrangement.

Avverge voldtekter

Her ble det gitt praktisk informasjon om oppmøte, rutiner og vaktordninger, men det aller viktigste budskapet fra Nes var:

– Dere er der for å passe på russen. Vis dem omsorg, sjekk om jenter er med guttene frivillig inn i bussen eller inn i skogen.

Å avverge voldtekter er blant de viktigste oppgavene for alle som er til stede for å sørge for sikkerheten på treffet; dugnadsvaktene, de profesjonelle vaktene, politiet, Norsk Folkehjelp, hundepatruljer, brannvesenet og Olympiaparkens egne ansatte.

– Alle skal se en vakt

Nes forteller at det til enhver tid er 250 voksne på vakt samtidig, dugnadsinnsatsen fra foreldregrupper, lag og foreninger summerer seg til over 4.000 timer. Det skal være cirka én voksen per 25. russ, og målet er at hvis en russ snur seg 360 grader rundt, skal han eller hun se en voksen i refleksvest.

Her er noen de viktigste sikkerhetstiltakene på russetreffet:

  • Profesjonelle vektere, politi, Norsk Folkehjelp og dugnadsvakter på jobb.
  • Narkotikahund er til stede.
  • Gutte- og jentedoer er atskilt, og opplyst.
  • Schæferhund-klubben patruljerer i yttergrensene av område for å hindre innsnik.
  • Tomgangskjøring forbudt inne på området.
  • I alle russebiler må minst én person være våken.
  • Aggregater er tillatt, men må stå i tilstrekkelig ventilert rom.
  • Grilling forbudt annet enn på organisert område.
  • Hele området er kameraovervåket, noe som kan brukes i eventuell etterforskning etterpå.
  • Busser og biler stilles opp slik at det er branngater mellom dem, og det finnes brannslokkingsapparater alle steder som er bemannet.
Stemingen blir høy på russetreff. Mange vakter er til stede for å passe på.

Stemingen blir høy på russetreff. Mange vakter er til stede for å passe på. Foto:


Artikkeltags