Gå til sidens hovedinnhold

Friskmeldt for radioaktivitet

Artikkelen er over 4 år gammel

Mattilsynet friskmelder sauen som er målt for radioaktivitet.

(Gudbrandsdølen Dagningen)

OTTA: – 21 besetninger i Ringebu ble kontrollmålt mandag. Alle er frigitt. Det blir ikke behov for nedfôring i disse områdene i høst, fastslår Anne Andberg som er avdelingssjef for Mattilsynet i Gudbrandsdalen.

Tirsdag ble det gjennomført målinger i Lesja og Dovre, men inntil tidlig tirsdag kveld var ikke resultatene klar.

Hundre besetninger måles

Andberg er godt fornøyd med måleresultatene i Ringebu. Men foreløpig vil hun ikke spekulere på årsaken til de lave verdiene av radioaktive stoffer i beitedyrene.

Mattilsynet skal i ukene som kommer gjennomføre levendemålinger i drøyt hundre sauebesetninger i hele Gudbrandsdalen.

Det er fem av Mattilsynets medarbeidere som utfører disse målingene. Arbeidet følger stor sett samme opplegg som tidligere år, forteller Anne Andberg.

Første sommeren

Også i Valdres har becquerelmålingene startet med et gledelig resultat.

– Alle sauebesetningene som skal kontrollmåles i Øystre Slidre er frigitt, opplyser førsteinspektør Jorunn Weflen i Mattilsynet. Etter det hun kan huske, er det første året at saueeierne i disse områdene slipper nedfôring. Måleresultatene er gode nyheter for husdyrnæringen og tamreinlagene i Gudbrandsdalen og Valdres

30 år etter Tsjernobyl-ulykken slipper endelig 110 kommuner i Norge å måle radioaktivitet i husdyr før slakting. Fortsatt er det imidlertid slik i 37 kommuner.

Det opplyser seniorrådgiver Torild Agnalt Østmo i Seksjon for fremmedstoff og EØS i Mattilsynet til Nationen.

– Hovedårsaken til at antall kommuner er redusert fra 147 til 37 er at områdene er systematisk overvåket over flere år uten restriksjoner og krav til nedfôring i den siste tiårsperioden, sier seniorrådgiveren.

Nedfôring vil si at dyr på utmarksbeite får sikkert fôr i ukene før de slaktes sånn at innhold av radioaktivitet blir redusert i kjøttet.

30 år siden Tsjernobylulykken

Etter Tsjernobyl-ulykken i 1986 har bønder i 147 kommuner i tolv fylker måtte måle radioaktiviteten i sau og andre husdyr hver høst før de leveres til slakting.

Av de 37 kommunene som fortsatt er observasjonssoner, er det flest i Nord-Trøndelag, der 14 kommuner fortsatt må måle radioaktivitet i sauer og lam. Så følger Oppland med elleve kommuner, Nordland med fem, Hedmark med fire, Buskerud med to og Sogn og Fjordane med én kommune.