Gå til sidens hovedinnhold

Ruller kroner for nytt tak

Artikkelen er over 3 år gammel

Taket på Aurdal fjellkirke må legges om. Venner av kirka setter nå i gang ei kronerulling for å finansiere utbedringa.

– Jeg har sterke følelser for denne kirka. Kari og jeg har derfor bestemt oss for å gi 5.000 kroner som en start på kronerullinga, forteller Gunnar Dieserud.

Ekteparet Dieserud utfordrer nå Danebu Kongsgård, Aurdal Fjellpark og Kiwi Aurdal til å gjøre det samme.

– Vi håper også at bedrifter i Aurdal, Leira og Fagernes som har mye med Aurdalsåsen å gjøre, støtter et slikt godt formål, og er veldig spente på hvor glade hytteeierne på Aurdalsåsen er i Fjellkirka. Vi håper på bidrag til konto 2090.30.06812 – små eller store bidrag er like velkomne – fra den enkelte hytteeier og veg- og vellagene på Aurdalsåsen, slik at vi alle løfter sammen for å verne om fjellkirka som et hyggelig pluss på Aurdalsåsen, sier Kari og Gunnar Dieserud.

Bygd i 1966

Bakgrunnen for omlegginga er en prosjekteringsfeil da kirka ble bygget. Kirka er bygd og drives av private midler. Håpet er at man slipper å ta opp lån. Derfor er det satt i gang kronerulling. Arbeidet er anslått til å komme på kr 300.000.

Aurdal Fjellkirke ble bygd i 1966 og tekket med Valdres-skifer. Taket har følgende oppbygging: Rupanel på sperrer, underlagspapp og 23 millimeter brede lekter, direkte på papp uten sløyfelekter. Steinen er festet direkte på lekta.

I 2013 ble det oppdaget på de fire lave delene av taket, at skiferfeltene med lektene var i ferd med å sige ned mot takfoten. Årsak til dette er at det ved bygging ble brukt for smale lekter som reiser seg på kant og siger ned ved stor snø- og islast. Ekspert fra Valdres Folkemuseum har hatt befaring og konkludert med at alle de fire nedre takfeltene må tekkes om med ny papp, lekter og eventuelt sløyfelekter. All skifer må av og på igjen og skadet stein må erstattes. Arbeidet vil bli igangsatt snarest etter at snøen er gått og skal være fullført i løpet av sommeren.

Populær kirke

– At hyttefolket er glad i fjellkirka, er julaftengudstjenesten et godt bevis på. Siden første halvdel av 1990-årene har det vært tradisjon å arrangere julaftengudstjeneste i samarbeid med Aurdal menighetsråd. Det er en helt egen stemning med julegudstjenesten i Fjellkirka. Mange starter Julefeiringa sin med å gå dit til fots eller på ski. I fjor var antall besøkende mellom 220 og 230. Det er 100 stoler, så resten sto overalt., skriver styreleder Harald Thue og styremedlem David Crawfurd i et kronerullingsbrev som er sendt ut.

Kommentarer til denne saken