Gå til sidens hovedinnhold

Pådriver og pioner i skatemiljøet

Artikkelen er over 7 år gammel

Tom Bratrud (29) har vært ei viktig drivkraft i et stadig voksende skatemiljø.

Fagernes: Skateboardentusiasten fra Fagernes, som nå er bosatt i Oslo, er for sitt mangeårige engasjement i lokalt skatemiljø nominert til Valdres Gjensidige Brannkasses ildsjelpris i kategorien «Barn og unge». Bratrud synes det er hyggelig at det blir retta positiv oppmerksomhet mot skatemiljøet.

– Faktisk er det ikke så lenge siden flere var skeptiske til skating. Etter hvert som skatemiljøet har blitt større, er det imidlertid mange som sjøl kjenner noen som skater og ser at de er vanlige folk som driver med en sunn, flott aktivitet, konstaterer han. Sjøl begynte han med skating som 12-åring – inspirert av lokale snowboardkjørere som tok skateboard i bruk om sommeren og venner utabygds.

– Skating er god, fysisk trening. Dessuten skapes det et sunt, sosialt miljø rundt en individuell aktivitet der det viktigste er å ha det moro sammen. Skating har ei fri form uten fastsatte regler som fostrer kreativ virksomhet, fortsetter 29-åringen. Han understreker at aktiviteten verken krever at man møter på trening til faste tider eller har dyrt utstyr. Skateboardentusiasten har imidlertid engasjert seg sterkt for at skaterne på Fagernes skal ha tilrettelagt tilbud.

Engasjert entusiast

– Man så tydelig betydninga det hadde for rekrutteringa da det først kom på plass skatepark på Fagernes, sier Bratrud. Han var svært delaktig i prosessen og sto for designet da skateparken Eplehagen ble oppført utenfor ungdomshuset Epleby. For å gi plass til Valdres Lokalmedisinske Senter, ble imidlertid Epleby og Eplehagen revet i sommer – uten noen ny skatepark på plass.

– Det er trist at Eplehagen er revet. Det var en park som var nokså unik i sitt slag her i Norge. Den har fått oppmerksomhet i anerkjente brettsportmedier, som for øvrig viser interesse for skissene til den nye parken, fortsetter han. Fordi rekrutteringa til både skateboard og BMX-sykling ble så stor med Eplehagen, beslutta skateboardklubben og den nystartede BMX-klubben å prøve å få til en større park med god plass til begge sportene. Den nye parken skal etter planen stå ferdig nærmere sommeren, opplyser Bratrud, som har vært sterkt involvert i prosjektet. Etter 13 år i ledervervet i Valdres Skateboardklubb, ga han imidlertid fra seg hovedansvaret tidligere i år og gikk over til å bli ordinært styremedlem.

Ny park i emning

– Det er viktig at man har en plass å møtes for å drive med skating – Fagernes sentrum er ingen ideell plass. Med brettet stående blir flere unge sittende for dataen – det er synd – men forhåpentligvis blir den nye parken verdt ventetida, fortsetter han. Sjøl om skatemiljøet lider under manglende tilbud for øyeblikket, tror og håper Bratrud at den nye parken vil bidra til økt rekruttering og dessuten bli en attraksjon for skateboardentusiaster også utenfra. Han gleder seg sjøl stort til å ta den nye parken i bruk.

Fester triks til teipen

I løpet av sine 17 år som aktiv skater, har han gjennom 13 av disse dessuten festa utallige triks til teip og gitt ut ei rekke skatefilmer – sist «Hei gut, sulin» i år:

– Filmen viser klipp fra 2011 og 2012, som er gjort både på Fagernes og i Oslo. Både fastboende og utflytta, lokale skatere fra hele dalen og venner fra andre steder i landet medvirker. Blant utabygdsskaterne er blant annet utenlandsproff Gustav Tønnesen, som regnes som et av de største skatetalentene i Europa, og som forøvrig var på skatevisitt i Valdres for et par år siden, med, sier Bratrud.

Han forteller videre at første nummer av et nytt skatefanzine med skatestoff fra Valdres, «Rullings», som broren Tage Bratrud, også han svoren skateboardentusiast, er redaktør for, ble lansert samtidig med filmslippet. Førsteutgaven omhandlet blant annet den nye skatefilmen og ble utgitt i et opplag på 50 nummererte trykk, som interesserte kunne sikre seg på Fjellgeita Sport på Fagernes. Planen er at det skal komme både flere filmer og fanziner i framtida. Bratrud håper dessuten å kunne gjøre mer av filmmaterialet tilgjengelig på DVD etter hvert.

– Filmene er et dokument på det vi har gjort oppigjennom. Det har kommet yngre bort til oss og sagt at de har sett triksene våre – hvis filmene kan være til inspirasjon, er det veldig gøy, avslutter 29-åringen.

«Hei gut, sulin»

* Lokal skatefilm utgitt på nett i 2013.

* Medvirkende fra Valdres: Tage Bratrud, Vegard Stenslette, Leif Jørgen Stokkehaugen, Håvard Hålien, Odd Joar Skogstad, Simen Lauvhaug Rye, Eivind Dahl, Tor Martin Nettum, Anders Fuglehaug, Lars Anders Grøndalen, Emil Kampen Hamre, Stian Kampen Hamre, Ole Petter Sletten og Tom Bratrud.

* Medvirkende utenbygds: Samuel Jenssen (Lunner), Aleksander Knudsen (Risør), Ulrik Almås (Lillehammer) og Gustav Tønnesen (Egersund).