Mange snøskred i Jotunheimen og Rondane – ingen skadde

SKRED: I løpet av påsken har det vært mange steder i fjellet der det har vært naturlige utløste snøskred, som her like ved Krossbu. Etter det Oppland Røde Kors Hjelpekorps kjenner til har ingen personer blitt tatt av snøskredene.

SKRED: I løpet av påsken har det vært mange steder i fjellet der det har vært naturlige utløste snøskred, som her like ved Krossbu. Etter det Oppland Røde Kors Hjelpekorps kjenner til har ingen personer blitt tatt av snøskredene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Oppland Røde Kors Hjelpekorps har behandlet 148 skader i løpet av påsken. – Vi fryktet en ulykkespåske, men folk har unngått de bratteste terrengene og vært flinke, sier Rune Magnar Bjørkheim fra Oppland Røde Kors Hjelpekorps.

DEL

(Gudbrandsdølen Dagningen) – Jeg var virkelig bekymret før påsken med tanke på skredfaren som var i Rondane og Jotunheimen. Jeg fryktet at det skulle bli en ulykkespåske, men heldigvis fikk jeg ikke rett, sier Bjørkheim.

148 skader i påsken

Distriktsrådslederen i Oppland Røde Kors Hjelpekorps er fornøyd mandag ettermiddag når GD ringer. I løpet av påsken har de behandlet 148 skader der ingen av de var alvorlige skader.

– Det har mest vært standard bruddskader og det er mest det skarpe føret som har gjort det. Hånd- og armbrudd, samt skader på ankler og kne. Det er også en del som har slått seg i ryggen. Mandag hadde vi fire skader, og jeg har bare fått fornøyde tilbakemeldinger på jobben hjelpemannskapene i Røde Kors har gjort, sier Bjørkheim.

DRØMMEPÅSKE: Det har vært en drømmepåske for fjellfolket. Her fra Jotunheimen med Hurrungane, Fannaråken og Steindalsnosi i bakgrunnen.

DRØMMEPÅSKE: Det har vært en drømmepåske for fjellfolket. Her fra Jotunheimen med Hurrungane, Fannaråken og Steindalsnosi i bakgrunnen. Foto:

Utfordrende skredforhold

Før påsken var det utfordrende skredforhold i fjellet. Snøskredfaren var betydelig og med en god værmelding var det mange som tenkte seg i fjellet. Farepotensialet var stort, men selv om det har gått mange naturlig utløste snøskred i Jotunheimen og Rondane har ingen personer blitt tatt av skredene som har gått.

– Det har gått mange typiske flakskred i Jotunheimen og Rondane. Heldigvis har folk holdt seg unna de bratteste terrengene og ingen personer har blitt tatt i skredene etter det jeg kjenner til. De snøskredene har blitt naturlig utløst som følge av snømengden, sier Bjørkheim.

Stolt over innsatsen

Han er stolt over innsatsen til hjelpemannskapene i Røde Kors.

– Oppsummeringen fra påsken er at de 28 hjelpekorpsene i Oppland har møtt på en hel horde med kjempetrivelige folk i fjellet. Det har smittet over på våre mannskaper og vi har hatt i sving opp mot 300 personer. Jeg er voldsomt stolt over innsatsen til mannskapene våre. Framover håper jeg det skal være rolig, for det har vært mange folk ute i fjellet, sier Bjørkheim.

KLASSIKER: Mange benyttet påsken til å gå på Storebjørn

KLASSIKER: Mange benyttet påsken til å gå på Storebjørn Foto:

HOLDT SEG UNNA: Fjellturistene var flinke til å holde seg unna bratt terreng. Her med Hurrungane i bakgrunnen.

HOLDT SEG UNNA: Fjellturistene var flinke til å holde seg unna bratt terreng. Her med Hurrungane i bakgrunnen. Foto:

– Fortsatt mye snø igjen

Varsom.no har senket snøskredvarselet til 2 som betyr moderat snøskredfare.

– Det betyr likevel at de som ferdes i fjellet må være forsiktige. Det er fortsatt mye snø som ligger i fjellsidene. All den snøen skal ned en gang, sier Bjørkheim.

Nå gjør mannskapene seg klare for en annen utfordring som kan komme med varmt vær.

– Jeg er redd at det blir flom i år når temperaturen øker. Vi er klare, sier Bjørkheim.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken