SNO om gaupevideo: Ikke ofte å se

To gaupeunger labber over vegen.

To gaupeunger labber over vegen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

- De er heldige som får en slik opplevelse. Gauper er ikke ofte å se, sier Ole Knut Steinset, rovviltmedarbeider i SNO.

DEL

(Gudbrandsdølen Dagningen) To gaupeunger ble filmet av samboerparet Øystein Gangsøy og Line Hunskår natt til onsdag. Gaupeungene lekte seg i vegen ved Randen i Vågå.

- Det var veldig bra at de filmet og tok bilde. Det er god dokumentasjon for oss, og en fin opplevelse for dem. Vi er veldig interessert i alle observasjoner der det er mer enn ett dyr, og henstiller folk til å ta kontakt dersom de tror de ser spor eller dyr der det dreier seg som mer enn ett enkeltdyr, sier Ole Knut Steinset, rovviltmedarbeider i Statens naturoppsyn (SNO).

Flest gauper i Vest-Oppland

SNO starter registreringssesongen når snøen kommer.

- Vi er spent på antall gauper når vi skal registrere familiegrupper, som dette helt klart er, sier Steinset, som forteller at det i de siste årene har vært et snitt på 5–6 familiegrupper i Oppland.

Se også: Filmet to gaupeunger i Vågå

Ole Knut Steinset i Statens naturoppsyn (SNO).

Ole Knut Steinset i Statens naturoppsyn (SNO). Foto:

- De siste seks, sju årene har det vært tettest med gaupe i Vest-Oppland, siden det også er Vest-Oppland som er gaupesona, der de prøver å få forvaltet slik at fleste familiegrupper yngler her. I Gudbrandsdalen har det ikke vært mange familiegrupper de siste årene, sier Steinset.

- Ligner store hundespor

Kvotejakta på gaupe starter 1. februar. Da kan fem dyr skytes.

Les også: Så mange gauper kan skytes i Oppland

- Gaupesporene ser ut som en veldig stor og rund kattepote, eller som store hundespor. Gaupa har mulighet til å sprike med tærne så sporene blir enda større, spesielt i snø. Sporene er cirka 7–8 cm, med fire tær og du kan av og til se merke av klør i sporet, dersom det er djup snø eller skare, men som oftest vises ikke klørne når de går.

Gaupespor.

Gaupespor. Foto:

- Gaupesporene skiller seg fra hundespor ved at de er asymmetriske. De to fremste tåputene står litt skjevt i forhold til hverandre, mens på hundedyr står de partallet, forklarer Steinset.

Les også: Hvem labbet over tunet?

Les også: – Man kan aldri si aldri, men spor i bløt snø er vanskelig å tyde

Les også: – Dette er ikke grevlingspor

Artikkeltags