I dag starter ulvejakta

HOLD DEG I HEDMARK: Ulvejakta utenfor forvaltningsområdet starter søndag 1. oktober. 

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

HOLD DEG I HEDMARK: Ulvejakta utenfor forvaltningsområdet starter søndag 1. oktober. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Seks ulver skal felles i Oppland. Tolv i Hedmark og Akershus.

DEL

(Gudbrandsdølen Dagningen) Ulvejakta, utenfor forvaltningsområdet, foregår fra 1. oktober til 31. mars. Den opprinnelige kvoten for Oppland var på sju dyr, men fordi det var en skadefelling på en ulv i august, etter at rovviltnemnda hadde bestemt kvoten, kommer den i fratrekk. Det forteller Harald Klæbo, seniorrådgiver ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Oppland.

Ingen observasjoner de siste ukene

- Hvor mange ulver er det i oppland nå?

- Det kan vi ikke si med sikkerhet, men de siste ukene har vi ikke fått inn meldinger om hverken spor, skader eller synsobservasjoner, sier Klæbo. Hvor mange jegere som har løst lisens, eller om det er jaktlag ute nå, er ikke klart ennå.

Les mer om ulvejakta på nettsidene til Fylkesmannen i Oppland

Skal skyte 26 ulv i hele landet

Onsdag 27. september godkjente regjeringen felling av 26 ulv utenfor ulvesonen.

Det er foreløpig ikke klart hva som skjer med de 24 ulvene viltnemndene vil felle innenfor ulvesonen i Hedmark og Oppland. Dette skal regjeringen ta stilling til innen nyttår, skriver NTB.

– Dette vedtaket er i tråd med den todelte målsettingen om å ha både beitedyr og rovvilt i Norge. Skadepotensialet er utvilsomt til stede i beiteprioriterte områder, og klagene avslås blant annet av denne årsaken, uttaler klima- og miljøminister Vidar Helgesen til NTB.

ULV: Her en ulv observert på Elverum tidligere i år.

ULV: Her en ulv observert på Elverum tidligere i år. Foto:

Bjørn, ulv og jerv skal felles

Ifølge Fylkesmannen i Opplands kvotetelefon for felling av rovvilt er følgende kvoter oppdatert per 28 september:

* Det er fellingstillatelse på én bjørn. Jakta varer fram til og med 15. oktober og gjelder i hele Oppland fylke.

* På jerv er det en fellingskvote på fire dyr i lisensområde A og fire dyr i lisensområde B fram til og med 15. februar.

* For ulv er det en fellingskvote på sju dyr, der hele fylket er ett jaktområde. Ulvejakta starter søndag 1. oktober.

Det er felt én ulv på skadefelling i Oppland (7. august Østre Toten) etter at lisensfellingskvoten ble vedtatt (28. juni). Gjenværende kvote er dermed på seks dyr.

Jakt i Hedmark

I Hedmark gjelder følgende fellingskvoter:

* For ulv er det fastsatt en fellingskvote på 12 dyr i Hedmark og Akershus samlet.

* Det kan felles inntil 14 jerver i Hedmark. Det er åpent for lisensjakt i hele fylket fra 10. september til og med 15. februar 2018.

* En bjørn kan felles i perioden 21. august til 15. oktober.

Ifølge en oversikt VG har fått tilgang til, blir fellingstillatelsene for ulv som følger:

* Region 4 og 5 (Oslo, Akershus, Østfold og Hedmark): Vedtak om lisensfelling av inntil 12 ulv, slik viltnemndene ba om.

* Region 3 (Oppland): Inntil 7 ulv.

* Region 6 (Trøndelag og Møre og Romsdal): Inntil 2 ulv.

* Region 1 (Vest-Norge) var det allerede fattet vedtak om tidligere: Inntil 3 ulv.

* Region 2 (Sør-Norge): Inntil 2 ulv.

Skadepotensial

– Departementet har i sin vurdering lagt vekt på skadehistorikk og skadepotensial, og at det er ønskelig å begrense utbredelsen av ulv utenfor ulvesonen og å redusere skadepotensialet i de beiteprioriterte områdene, skriver regjeringen i et av vedtakene ifølge avisen.

Tidligere er det spørsmålet om hvor mange ulv som kan felles innenfor ulvesonen i Hedmark og Oppland som har skapt mest bråk. Avgjørelsen for dette kommer innen 1. januar.

Skal ha tilhold i Hedmark, Østfold, Oslo og Akershus

Ulvejakta innenfor forvaltningsområdet foregår fra 1. januar til og med 15. februar. Forvaltningsområdet for ulv ligger i Hedmark, Østfold, Oslo og Akershus. I følge Nettstedet rovviltportalen.no med disse unntakene:

  • Hedmark: Hele fylket med unntak av kommunene Nord-Odal, Stange, Hamar, Løten, Ringsaker, Stor-Elvdal, Rendalen, Engerdal, Folldal, Alvdal, Tynset, Tolga og Os, de deler som ligger vest for Glomma av kommunene Åsnes, Våler, Elverum, Åmot, Kongsvinger, Grue og Sør-Odal, samt de deler av Trysil kommune som ligger nord for en rett linje fra der Senna renner ut i Trysilelva til der kommunegrensen mellom Trysil og Engerdal gjør en vinkel ved Litlskorhøa.
  • Østfold, Oslo og Akershus fylker, med unntak av kommunene Hurdal, Eidsvoll, Nannestad, Ullensaker, Skedsmo og Gjerdrum, de deler som ligger vest for Glomma av kommunene Nes, Sørum og Fet, samt Nittedal øst for Nitelva.

Artikkeltags