- Valdres hadde orkesterplass til lyskulene som falt ned fra himmelen i går. Det hele skjedde rett over hodene deres. Vi er veldig interessert i observasjoner, og oppfordrer alle til å melde inn det dere så til oss.

Det sier Runar Sandnes i Norsk meteornettverk, som selv tok video og foto av ildkulene.

Steinene er ofte svartsvidde og ru på overflaten. Finner du noe du tror kan være en stein fra verdensrommet, oppfordrer Sandnes deg til å sende dem inn til naturhistorisk museum. Han er også svært opptatt av at folk melder inn sine observasjoner fra i går kveld.

Rapporter inn her

- På nettsidene til Norsk meteornettverk ligger det et rapporteringsskjema som er veldig enkelt å fylle ut. Opplysningene folk sitter på etter slike observasjoner er viktige for oss for å få mer kunnskap om fenomenet.

I Valdres, særlig i Vang, var aktiviteten på himmelen størst, og flere har hørte drønn og buldrelyder onsdag kveld rundt 20.-tiden:

- Det kom er stort objekt i bratt vinkel i 40-50 kilometer inn i atmosfæren, hvor det brant opp og lyste opp himmelen og landskapet, forteller Sandnes.

- Sjeldent syn

Slike hendelser er sjeldent, kanskje sees slike ildkuler bare tre-fire ganger i året her til lands. Det var ingen som var forberedt på lysshowet, for slike sporadiske steiner fra verdensrommet er det vanskelig å oppdage på forhånd. De kan være store, det ble nylig funnet en i Setesdal på 2-3 kilo, men stort sett er det små objekter som møter atmosfæren og brenner opp.

Ettersom det i Valdres var mulig å høre buldring, er det grunn til å tro at de brunsvidde, langreiste steinene kan ha falt ned i vårt område:

- At det var mulig å høre buldring indikerer at lufta har vært tjukk nok til at lyd kunne spre seg, det er et tegn på at det her kan være snakk om nedfall i Valdresregionen, sier Sandnes.