Sykler for MS-forskning

Sykkelentusiasten: To år før MS-attakket feiret Frank 40-årsdagen i sykkelløypa. Gjørmebildet er fra Valdresrittet i 2011.foto: valdresrittet

Sykkelentusiasten: To år før MS-attakket feiret Frank 40-årsdagen i sykkelløypa. Gjørmebildet er fra Valdresrittet i 2011.foto: valdresrittet

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I 2013 fikk Frank Wøien Mo sitt første MS-attakk, tre år seinere skal han sykle 15 mil til inntekt for forskning av sykdommen.

DEL

SLIDRE: I et års tid har Frank lekt med tanken om å melde seg på rittet, men det var først da barndomskameraten Steinar Trøen kom med utfordringa at det ble en realitet. – Vi er tre kompiser som skal sykle sammen. Det er meg, Steinar og Vegard Haugrud, sier Frank.

Sammen håper de å samle inn ei krone meteren til MS-forskning, hele 150 000 kroner innen juli.

– Jeg tenkte at når jeg først skal gjøre noe slikt, må jeg sette noen høye mål. Jeg har selv hatt glede og nytte av å trening og fysisk aktivitet for å holde sykdommen i sjakk. Og jeg håper at vi gjennom kronerullinga kan bidra til at andre med MS kan få en bedre hverdag.

Pengene samles inn til MS-forbundet, som selv fordeler summen. Franks kriterier er forskning på effekten av trening og genforskning innenfor området.

MS-gåta
Forsker Pål Berg-Hansen skriver i Multiple Sclerosis Journal at i en befolkning på fem millioner mennesker får mellom 300 og 400 personer MS hvert år. I dag lever 10.000 nordmenn med MS, flesteparten av dem er kvinner.

– Det er vanskeligere å finne en løsning på MS-gåta enn på flere krefttyper, sier Frank. Han forteller at MS-forskning har i flere tilfeller bidratt til å løse kreftgåter.

I dag finnes det ingen behandling som kan kurere MS, men man kan bremse utviklinga og behandle symptomene.

For Frank har trening hatt mer effekt enn medisin. – Min er erfaring er at hvis jeg presser inn ei treningsøkt, selv om jeg er sliten, får jeg enda mer energi. Fella er å bli redd for å gjøre noe, og bare sitte, sier han.

– Ineffektivitet gjør deg egentlig sjukere, mener Frank.

Offroad Valdres 2016
Offroad Valdres er et nytt sykkelkonsept basert på ideene fra Sykkelrittet Offroad Finnmark. Det skal sykles 150 km på sti, kjerreveg eller veg. Konseptet går ut på å sykle lagvis, med 2–3 deltakere på hvert lagt. Underveis i rittet blir syklistene tilbudt lokal mat, frisk fjelluft og beintøffe løyper.

Før et slikt løp kreves det mye trening i forkant og Frank har allerede begynt å forberede seg ved å trene hardt både på ski og sykkel.

– Jeg stiller ikke med det samme utgangspunktet som de andre deltakerne, men jeg er optimist. Jeg tror det er mulig å gjennomføre, sier han.

Offroad Valdres arrangeres lørdag 23. juli 2016.

Artikkeltags