Stabburshella bak etisk verktøy

Bildetekst: Stein Harald Os (til venstre) og Harald Henschien (til høyre) fra Stabburshella overrakte refleksjonsverktøyet til Gry Caroline Aarnes og Christine Næss Evensen fra Kommunesektorens organisasjon (KS),.

Bildetekst: Stein Harald Os (til venstre) og Harald Henschien (til høyre) fra Stabburshella overrakte refleksjonsverktøyet til Gry Caroline Aarnes og Christine Næss Evensen fra Kommunesektorens organisasjon (KS),.

Artikkelen er over 6 år gammel

Sør-Aurdal kommune og det brukerstyrte værestedet Stabburshella har utviklet et refleksjonsverktøy til bruk ved etiske utfordringer knyttet til rus og psykiatri. Nylig ble dette presentert for oppdragsgiverne, det nasjonale prosjektet "Samarbeid om etisk kompetanseheving".

DEL

"Verktøykassa" består av et lite veiledninghefte og 29 bildekort med motiv som maner til ettertanke, undring og refleksjon.

- Et enkelt og helt genialt verktøy! sa prosjektleder for "Samarbeid om etisk kompetanseheving", Christine Næss Evensen da hun mottok refleksjonsverktøyet. Men, understreka hun, arbeidet med å utvikle verktøyet har vært langt fra enkelt.

Brukermedvirkning og etisk refleksjon

Brukerne av Stabburshella på Fagernes og ansatte i Sør-Aurdal kommune har de siste åra møttes jevnlig for å dele erfaringer- og reflektere sammen. Slik skaper de et bedre utgangspunkt for reell brukermedvirkning. Dette samarbeidet har blitt lagt merke til, og det var derfor de fikk utfordringen med å lage et slikt verktøy.

- Og når KS ga oss utfordringa, så hoppa vi på! sier tjenesteleder Marit Håvelsrud ved miljøarbeidertjenesten i Sør-Aurdal. Arbeidet med refleksjonskortene har tatt nesten ett år, og Håvelsrud mener refleksjonsverktøyet er blitt både anvendbart og utfordrende - samtidig som det bygger på det de kjenner.

Sterke bilder av lokal fotograf

Refleksjonskortene vil etter hvert tas i bruk over hele landet. Fotograf er Elin Kløvstad fra Bagn. Hun er sjøl hjelpepleier, og har skapt gripende bilder som hvert og ett tar tak i følelsene dine og tvinger deg til å tenke. Bilder med budskap, som skaper assosiasjoner, og kan danne utgangspunkt for åpne, likeverdige og fordomsfri samtaler mellom personale, brukere og pårørende.

Etikk-arbeidet blir lagt merke til

Sør-Aurdal kommune fikk i fjor hederlig omtale under utdelinga av etikkprisen. I år skal arbeidsgruppa bak refleksjonskortene delta under prisutdelingen – ikke som nominerte, men for å demonstrere refleksjonsverktøyet på KS-konferansen. Under tittelen "Å reflektere sammen", er de seinere på vinteren inviterte til ei etikk-konferanse i Bergen. De skal også ta del i arbeidet når Fylkesmannen setter etikk på dagsorden i opplandskommunene.

Artikkeltags