(Gudbrandsdølen Dagningen)

– Vi har enormt med kumøkk, det er det ikke tvil om. Derfor ser vi muligheter i å investere i biogass, sier Lars Galtung, direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Tine, til Dagens Næringsliv.

I første runde går tre biler på komprimert biogass fra meieriet på Sem utenfor Tønsberg. Ytterligere to biler er bestilt, og med tiden håper Tine å skifte ut hele dagens fossile bilpark.

En rapport utarbeidet av konsulentselskapet Rambøll, anbefaler Tine å involvere seg i biogassproduksjon. Tines totale energibehov til transport kan bli dekket på den måten, slår rapporten fast.

Analysen viser at dersom møkka brukes til biogass, og restproduktet som gjødsel, reduseres utslippene per lite melk med opptil 13 prosent.

– Hvis anlegget er stort nok med god infrastruktur rundt, er det mulig å oppnå god lønnsomhet sammenlignet med fossile drivstoffer, sier Galtung til DN.

Tine planlegger et samarbeid med selskaper i Trøndelag, Tønsberg og Jæren for å få hånd om verdikjeden, skriver avisen. Dermed blir Tine både produsent og kunde.