Gå til sidens hovedinnhold

Nyskapende innovasjon for landbruket

Denne uka fikk etnedølen Ola Sjåvik på 23 år innovasjonspris på 10.000 kroner fra Innlandet Bondelag og Sparebank1 Østlandet. Vi vil gratulere Sjåvik så mye med prisen, som han har fått i konkurranse med 43 andre.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Sjåvik studerer til daglig ved Høgskolen Innlandet avdeling Blæstad, der han tar en bachelor i agronomi. Sjåvik har allerede mange års erfaring bak seg i jordbruket, blant anna tre år som avløser. Og det er nettopp erfaringa han sjøl har gjort seg som han sier er bakgrunnen for at han har jobba spesielt med denne innovasjonen; hvordan kan arbeidet med å spre flis i fjøs gjøres på en enklere måte, spesielt når dyra går fritt?

Les også

Ola (23) vant 10.000 kroner for en idé han utviklet etter flere år som avløser – beskriver den enkle idéen slik: – Litt som ei pepperbøsse

Innovasjonen Sjåvik har fått pris for, er ideen til ei fliskasse som kan henge i ei taggeforma skinnebane fra fjøstaket. Kassa kan bli dradd på skinnebanen, og bruker tyngdekrafta til å riste ned flis. «Litt som ei pepperbøsse», som innovatøren sjøl beskriver det som. Fliskassa egner seg godt i løsdriftsfjøs, og skal gjøre bonden/avløserens arbeid med å spre flis ut over underlaget i fjøset enklere og lettere.

Landbruket har lenge vært langt framme når det gjelder innovasjon og nyskaping. Ikke minst er det viktig fordi yrker som fiskeri, jordbruk og skogbruk både er av de mer krevende fysisk sett, og også blant de farligste yrkene i Norge. I 2020 ble det registrert seks arbeidsskadedødsfall i jordbruksnæringa, tre av dem i tilknyting til maskiner.

Ifølge Arbeidstilsynet har bønder med husdyr stor risiko for skader, og da er det ofte spark, stanging eller at en kommer i klem mellom dyr og gjenstander. Vekta på ei voksen NRF-ku er mellom 550 og 650 kilo. Det gjør at innovasjoner som kan gjøre det enklere å handtere fysisk krevende arbeidsprosesser, er kjærkomment.

Les også

Ola (23) stepper inn for Trude og vil bidra til å snu trenden

Oppgava om fliskassa har Sjåvik jobba med i samband med studier i emnet Landbruksøkonomi og grønt entreprenørskap. Den praktiske erfaringa den unge nyskaperen har lagt til grunn for innovasjonen blir også trukket fram i begrunnelsen fra fagansvarlig Fred Håkon Johnsen, som kaller det et «mønstereksempel på innovasjon innenfor jordbruket.» Også leder Elisabeth Gjems i Innlandet Bondelag sier om innovasjonen at den kan være til «praktisk nytte 365 dager i året», at den er arbeidsbesparende og vil lette den fysiske belastninga.

På sikt håper Sjåvik å starte opp produksjon av fliskassa heime på garden i Etnedal. Det blir spennende å følge den unge innovatøren videre.

Kommentarer til denne saken