(Nettavisen)

Onsdag meldte Sbanken at kundene mister muligheten til å benytte Apple Pay, som banken var en av pionerene til å tilby i Norge.

Årsaken er de åpne om: DNB har kjøpt opp banken, og de vil ikke tilby Apple Pay.

Dette har ført til kundeflukt, og konkurrentene melder om mange nye kunder. Flere banker har meldt om at fikk ti ganger så mange nye kunder som normalt onsdag.

Les også: Banksjefen måtte kaste seg rundt for å ta imot misfornøyde Sbanken-kunder

Hvorfor gir man ikke kundene det de vil ha?

Sbanken omtalte endringen som dårlige nyheter, og DNB er også tydelig på at mange kunder ønsker tjenesten.

DNB forklarer sin motstand med at Apple hindrer konkurrenter å bruke den delen av en mobil som gjør det mulig å betale ved betalingsterminaler.

– Apple er den eneste tilbyderen som nekter andre mobile lommebøker tilgang til NFC-chipen i sine enheter – i dette tilfellet iPhone, skriver DNB i en sak på sine nettsider.

Konkurrenten det handler om er Vipps. Betalingstjenesten ble startet av DNB, og har siden fått inn blant annet Sparebank 1, Eika, Danske Bank og Nordea på eiersiden.

De får ganske enkelt ikke mulighet til å tilby en like enkel løsning på Apples mobiler, som det Apple selv tilbyr. Vipps forsøkte å gå rundt problemet med QR-koder, men tjenesten var en fiasko og ble lagt ned tidligere i år.

– Når Apple har en vesentlig markedsandel på mobiltelefoner i Norge og nekter andre mobile lommebøker tilgang til NFC-chipen i iPhone, blir store deler av betalingsmarkedet låst til Apple Pay. Dette er problematisk, sier konserndirektør for produkter og innovasjon i DNB, Benjamin Golding i en melding på deres nettsider

– Apples NFC-nekt hindrer både friheten til å velge og rettferdig konkurranse i betalingsmarkedet.

Les også: Rømmer fra Sbanken: – Over to tusen nye kunder i går

Hvorfor fungerer det ikke på Android?

Denne forklaringen blir derimot ikke tatt for god fisk av alle. Vipps kunne tilbudt denne typen betalingsløsning på de aller fleste mobiltelefoner som ikke er fra Apple.

– Hadde dette vært sant så hadde alle Android-telefoner med NFC (dvs. alle) hatt denne funksjonaliteten i Vipps. Men nei, det er altså ikke tilfellet, skriver blant annet en bruker i kommentarfeltet hos Nettavisen.

Ifølge Google Play har mer enn én million mobiltelefoner lastet ned Vipps-appen til Android.

Nettavisen har spurt Vipps om det samme. Forklaringen deres er at de ikke vil ha funksjonalitet som bare noen kan bruke.

– Vi i Vipps lager teknologi som skal være tilgjengelig for alle. Uavhengig om du digger Android eller Apple. I Norge har iPhone den absolutt største utbredelsen, med over 60 prosent markedsandel. Derfor har vi ikke laget en løsning som færre enn halvparten av nordmenn kan bruke, sier kommunikasjonssjef Caroline Lunde til Nettavisen.

At Apple er viktig for Vipps blir åpenbart på selskapets pressesider, der de kun har ett bilde. Det er av en iPhone.

– Det er godt kjent at vi er kritiske overfor hvordan Apple utnytter sin markedsposisjon. Eksempelvis ved at de stenger tilgangen til teknologi de selv ikke har vært med til å utvikle, som NFC og «tæppe». Det er noe EU sine konkurransemyndighetene i Brussel etterforsker akkurat nå, sier hun.

Monopol-etterforskning i EU

EU har i noe tid etterforsket Apples forretningspraksis. De har sagt at deres utgangspunkt er at de mener Apple misbruker sin markedsmakt.

De hadde blant annet en høring med Apple i februar, og tidligere denne måneden ble det kjent at EU har sendt innsynsbegjæring på mer informasjon i forbindelse med saken.

Ifølge Reuters har kan en slik sak i verste fall ende opp med en bot på 10 prosent av selskapets globale omsetning.

- Setter man kundene først, eller sin egen markedsposisjon?

Norgessjef for digitalbanken Lunar Bank stiller seg hoderystende til det DNB nå har gjort med Sbanken.

- Vi synes det er utrolig rart at man velger å kjøpe en av sine konkurrenter, som DNB har gjort. Sbanken er en bank som er kjent for et godt kundetilbud - og så tar man en beslutning om at de ikke skal tilby kundene det som kundene har valgt i utgangspunktet, sier norgessjef Mats Persson Bergius til Nettavisen

Ifølge Bergius opplevde de onsdag en tidobling av nye kunder sammenlignet med normalen, og farten fortsetter inn i torsdag.

- DNB er en bank som har en utrolig dominerende posisjon, og det viser vel hvordan man ser på sin egen posisjon og hvilken makt man har, sier han.

Banksjefen mener konflikten rundt Apples eventuelle utnyttelse av markedsmakt er på siden av saken.

- Én ting er jo hva jeg synes, men Apple Pay er et produkt som vi ser at våre norske kunder er utrolig glad i. De bruker det i stor utstrekning fordi det er enklere, og det går hurtig. Dessuten oppleves det trygt og sikkert, sier han.

- Er man i en dominerende posisjon som DNB er, så vil man vel signalisere om man setter kundene først, eller sin egen markedsposisjon, konkluderer han.