VALDRES: Vi kan ikke oppgi hvilke bedrifter som permitterer, men ser at mange bransjer nå er rammet. Både store og små bedrifter, sier leder ved NAV Valdres, Pernille Storødegård.

Senest onsdag snakket avisa med Storødegård sist. Da hadde 200 personer i Valdres registret seg som arbeidssøkende på NAV.

Hun uttalte da at NAV opplever en stor pågang av henvendelser.

– Vi prøver så godt vi kan å svare alle som trenger kontakt med oss. Hvis henvendelsen din ikke haster, ber vi deg vente. NAV Valdres er stengt for fysisk oppmøte, men vi gjennomfører planlagte møter og oppfølging av brukere via telefon og video, fortalte Pernille Storødegård til avisa.

– Stadig flere bedrifter permitterer folk i Valdres nå. Vi ser at det er et stort behov for at vi er tilgjengelig lokalt. Særlig gjelder dette de som har behov for akutt økonomisk hjelp, sa Pernille Storødegård, som selv jobber hjemmefra.

Folk tar det med ro

– Vi opplever i dialog med dem som må ut i permisjon at de tar situasjonen med ro, og klarer å se positivt på fremtiden. De forstår at det er et stort trykk på oss som jobber i NAV nå, og at vi må be om respekt for at ting tar mer tid enn normalt. Vi ser ingen desperasjon, folk finner løsninger. Men det er klart dette kan endre seg om situasjonen blir langvarig, sa hun onsdag.

Slik gjør du

Er du permittert, og registrert som arbeidssøker hos oss kan du kontakte veilederen din i aktivitetsplanen.

Har du spørsmål om saken din, for eksempel vedtak på dagpenger og sykepenger, kan du se status i saken din på nav.no/ditt nav, eller sende en melding via tjenesten "skriv til oss" på nav.no.

Har du spørsmål knyttet til dine rettigheter, anbefaler NAV deg å sjekke om du finner informasjonen du trenger i en av artiklene på samlesiden «Koronavirus-informasjon fra NAV» på nav.no.

Kan søke sosialhjelp digitalt

NAV Valdres er fra 16. mars påkoblet Digisos, og brukere kan dermed søke sosialhjelp digitalt. Digital søknad finner du på nav.no.

Velg «Hva er din situasjon» og deretter «Trenger du økonomisk sosialhjelp?» og «Søk om økonomisk sosialhjelp». Du må logge deg inn med elektronisk ID, enten BankID, Buypass eller Comfides. Når du er logget inn, fyller du ut søknad etter instruksjonene på skjermen.

– De som ikke kan betjene de digitale løsningene, må vi ta på telefon. Men de som søker digitalt får akkurat like god hjelp, understreker hun. Vi ønsker fortrinnsvis at publikum skal benytte NAVs digitale flater. De som ikke kan benytte digitale verktøy, kan vi bistå per telefon. Det er også viktig å følge med på nav.no, der all informasjon er oppdatert til enhver tid, sier Storødegård.

Ekstraordinære tiltak

Da det kan være vanskelig å komme gjennom til NAV Kontaktsenter (5555 3333), er det opprettet et nødnummer for brukere som har akutt behov for nødhjelp: 9247 2720.

NAV er tilgjengelig på dette nummeret kl 0900 – 1100 hverdager. Nummeret skal kun benyttes for akutt sosialhjelp (nødhjelp til mat eller livsnødvendige medisiner/ behov for akuttbolig).

Det er også opprettet et eget nummer for arbeidsgivere: 4820 5712. NAV er tilgjengelig på dette nummeret kl 1000 – 1400 hverdager. Først og fremst for å håndtere spørsmål rundt permitteringer.

– Vi ber om respekt for at numrene bare brukes til de henvendelser som de er ment for, sier Storødegård.