Gå til sidens hovedinnhold

Utfordrende og viktig elveredningskurs i Valdres

Artikkelen er over 2 år gammel

17 hjelpekorpsere fra Oppland har i helgen bestått kvalifisert elveredningskurs.

Vang: – Det er utfordrende å drive redning i en elv med strie strømmer. Det krever både kunnskap, styrke og utholdenhet. At Oppland fylke nå har mange frivillige som er kvalifiserte til å utføre elveredning er en stor styrke for beredskapen, sier Dag Ove Horsbøl Olsen fra Ressurssenteret Vannredning Sjoa - Oppland Røde Kors.

Fra hele Oppland

Helgen 12.-13. mai arrangerte Ressurssenteret Vannredning Sjoa - Oppland Røde Kors, kurset KElv (Kvalifisert Elveredning) i Vang i Valdres. Kurset gir kompetanse i kvalifisert elveredning for mannskaper i Røde Kors som skal delta i søk og redning på og ved elv.

– Grindaheim Røde Kors hjelpekorps stilte mannsterke opp med deltakere og var et godt vertskap for frivillige hjelpekorpsere fra alle kanter av Oppland. 17 deltakere fra Røde Kors i Gausdal, Gjøvik, Grindaheim, Lillehammer, Nord-Aurdal og Øystre Slidre har nå kvalifisert seg for elveredning. Et viktig pluss for beredskapen i hele fylket, sier Marit Blomlie, frivilligkoordinator i Valdres for Oppland Røde Kors.

Kunnskap redder liv

Mye skal læres for å bli kvalifiserte elvereddere. Kurset forutsetter at deltakerne har gjennomført Norges Røde Kors hjelpekorps sin grunnutdanning, har normalt gode svømmeferdigheter og behersker svømmeteknikken crawl.

– Kursdeltakerne fikk først grundig innføring i teori rundt elveredning, før de satte teorien ut i praksis, prøvde utstyret og testet egne ferdigheter i iskaldt elvevann i Vang, fortsetter Dag Ove Horsbøl Olsen.

Flinke elever og dyktige instruktører

Siste kursdag fikk deltakerne prøve seg i Begnavassdraget ved Riste bru i Ryfoss.

– Å svømme i elv med sterk strøm er en kunst i seg selv. Å beherske bruk av teknikker og ulikt utstyr for å redde andre krever både kunnskap, utholdenhet og styrke, og ikke minst evne til å «holde hodet kaldt» og navigere i kaldt og opprørt vann, sier fagleder Per Otto Skredderberget fra Øvre Buskerud Vannredning. Han var godt fornøyd med øvingsforholdene i Valdres denne helga, og roser kompetente og flinke kursdeltakere.

– Vi hadde ikke klart det uten dyktige instruktører, er den spontane tilbakemeldingen fra kursdeltakerne.

Faglederne Per Otto Skredderberget og Lars Terje Stavn Skrattegard fra Øvre Buskerud Vannredning og fagleder Øyvind Marthinsen fra Ringerike og Hole Røde Kors Vannredning sammen med veiledere fra både Øvre Buskerud og Oppland, delte sine erfaringer og kunnskap med ivrige elever denne helgen.

Elveredning et viktig bidrag til samfunnets beredskap

– I disse tider med flomutsatte områder er helgas kurs et aktuelt og viktig bidrag til samfunnets beredskap. Både gjennom Røde Kors distriktenes Ressurssentre og i de lokale hjelpekorps finnes mye nødvendig utstyr, kunnskap og kvalifisert frivillig personell som kan bistå nødetater om ulykken først er ute. Økt ekstremvær og større risiko for naturkatastrofer, i kombinasjon med økt turisme og økt ferdsel i krevende naturområder, gir større utfordringer for både nasjonal og lokal beredskap. Helgens kurs går derfor inn i rekken som en viktig brikke i samfunnets helhetlige beredskap, avslutter Knut Anders Saglien, områdeleder hjelpekorps Valdres for Oppland Røde kors.

Kommentarer til denne saken