–  Norsk ost fra norske gårder, støler og setre kan tilby et stort mangfold av smaksopplevelser på høyde med det aller beste fra utlandet, sier prosjektleder for Norsk Ostefestival, Øystein Granhus. Et ferskt eksempel på dette er jo at Tingvollost vant prisen for Verdens beste ost for sin Kraftkar, tilføyer han.

Det er derfor på høy tid at norsk ost får sin egen festival, Norsk Ostefestival. Arrangørene av festivalen, Beitostølen Resort, Barcraft Beitostølen og Bergo Drift, mener Beitostølen er naturlig sted å feire osten på. Her i høyfjellet, i regionen med flest aktive støler produseres noe av verdens fineste melk, og den blir det selvfølgelig også god ost av.

Første helga i september

På festivalen, som finner sted første helga i september, kan du komme for å oppdage lokale smaksvarianter, og du kan smake deg fram til lokale ost- og melkeprodukter fra hele Norge.

På festivalen vil det også være meget gode muligheter for å lære mer om ost, da festivalen startes fredag med foredrag av Helge Gudheim og Alice Gudheim.

 

Helge Gudheim er forfatter av en 3 kilo tung bok om ysting i Valdres, og således en mann å lytte til om faget.

 

Alice Gudheim driver lokalmatsutsalgsstedet Bitibua ved foten av Jotunheimen, men er også kjent som innehaver av en skarp tunge og vil kåsere om ost.

Lørdag kan man også lytte til Katharina Sparstad foredra om fjellets hvite gull på Liastølen i Beitostølen sentrum.

Ost og jazz

Ostefeiringen vil akkompagneres av jazzmusikk denne helga på Beitostølen.

Lørdag jazzer Norsk Linje opp stemningen på Cafeen både på dag og kveldstid.

På søndag avsluttes festivalen med en musikkopplevelse av de sjeldne. Da er det duket for Stølsjazz på Olestølen.  Her spiller duoen Tiur, og med på konsertbilletten her følger det selvfølgelig en ostetalik. Her er det bare å ta turen til fjells, oppfordrer Granhus.

Les programmet for Norsk Ostefestival