INNLANDET: Bare i forrige uke ble det meldt inn over 100 påkjørsler av vilt i Innlandet, og det er rådyr det treffes mest av for tilfellet, med elgen på en god andreplass.
Går mest utover dyra
Kolstad sier at ulykker med alvorlige skader på mennesker har uteblitt så langt, med kun noen få enkelttilfeller der folk har blitt sendt til legevakt for sjekk.
– Det er dyra det går mest ut over.

Uhellet var ute da Elisabeth (24) skulle kjøre vennene heim fra fest: – Det skjedde så utrolig fort
Politi må kontaktes
Ved viltpåkjørsler skal politiet alltid kontaktes, enten på 02800 eller nødtelefonen på 113 dersom akutt hjelp er nødvendig.
– Da får vi lokalisert hvor du befinner deg i verden, forteller Kolstad.
Han minner om at dyrene sjeldent ser seg til høyre og venstre før de krysser veien, og at det er vanskelig å helgardere seg mot sammenstøt selv om man kjører etter forholdene.
Hva skal du gjøre ved viltpåkjørsler?
Dette gjør du på stedet:
- Ta på deg markeringsvest og sikre ulykkesstedet med nødblink og varseltrekant
- Skaff først oversikt over eventuelle skadde personer. Gi førstehjelp og ring 113 dersom akutt hjelp er nødvendig
- Ring politiet på 02800 for å melde om påkjørselen.
- Merk stedet der dyret ble påkjørt, slik at skadde dyr som har forlatt stedet, kan spores.
- Hjelp det skadde dyret så langt du har mulighet. Du kan om nødvendig avlive dyret selv. Men for bl.a. tamrein og hjortevilt gjelder dette bare hvis det ikke lar seg gjøre å få tak i eieren, veterinær eller politiet innen rimelig tid. Avlivning av dyr krever tilstrekkelig kunnskap, ferdigheter og utstyr til å gjøre det en måte som ikke utsetter dyret for ekstra lidelser. Det er derfor sjelden aktuelt for privatpersoner å avlive slike dyr selv.
Dette sier dyrevelferdsloven:
§ 4. Hjelpeplikt
Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret. Dersom dyret er et dyr fra dyrehold eller storvilt, og det ikke er mulig å yte god nok hjelp, skal eieren eller politiet varsles umiddelbart. Dersom det er åpenbart at dyret ikke kan leve eller bli friskt, kan den som påtreffer dyret, avlive dette med det samme. Dyr fra dyrehold og storvilt skal ikke avlives i henhold til denne bestemmelsen dersom det lar seg gjøre å få tak i eieren, veterinær eller politiet innen rimelig tid.
(Begrepet storvilt omfatter hjortedyr, villsvin, moskusfe, bjørn, ulv, jerv og gaupe)
Kilde: Mattilsynet.no
Lokal trafikkmelding
– Det er tilfeller hvor dyrene løper ut i veien og inn i siden på bilen, så noe godt råd i forkant er vanskelig å gi, da det er uforutsigbart.
På E16 ved Strand har Statens vegvesen oppe midlertidig trafikkmelding om dyr, som gjelder fra 10. januar kl. 23:32 til 12. januar kl. 09:00.