Nå brøytes vegen over flye

Over fire meter: På det høgeste er det over fire meter brøytekanter. Rykende ferske bilder av brøytinga tatt i dag tirsdag. (Foto: privat)

Over fire meter: På det høgeste er det over fire meter brøytekanter. Rykende ferske bilder av brøytinga tatt i dag tirsdag. (Foto: privat)

Artikkelen er over 2 år gammel

Dersom værgudene vil, så åpner Valdresflye fredag.

DEL


Mannskap fra Presis Vegdrift startet brøytinga i forrige uke. Men mandag ble vegen stengt. Dermed føyket mesteparten av det som var opparbeidet igjen.


Målet er å åpne vegen

Syver Øistuen i Statens vegvesen forteller at det er fire meter høge brøytekanter på de mest utsatte stedene. Ellers er snødybden over Valdresflye ganske forutsigbar.

– Målet er å ha vegen åpen til fredag. De har fylket bestemt. Men vi må hele tiden innrette oss etter værgudene, sier Øistuen. Han legger til at marginen med uvær på fjellet er liten. Ett år hadde de vegen klar torsdagen. Fredagen, da vegen skulle åpne, var alt blåst igjen og vegen måtte stenges.

– Folk tror vi tuller. Men været i fjellet endrer seg raskt, og det kan være ekstreme krefter. Folk skal vite dette når de vurderer å kjøre over en fjellovergang. De bør hele tiden sjekke værprognosene, sier Øistuen. Han stadfester at det er beredskap tilgjengelig døgnet rundt, når en fjellovergang først er åpnet.


Spente på påska

– Med så my snø, tidlig påske og mye folk i fjellet, så er vi spente på hvordan dette kommer til å gå. Sjøl om det er helt stille og bare blåser to, tre sekundmeter, så vil det drive mye nysnø i vegen. Folk bør hele tiden ha været i bakhode og vurdere situasjonen, før de legger ut på langtur. Vi håper på det beste, sier Syver Øistuen.


Måtte gi opp

Øystein Rudi i Presis Vegdrift forteller at det er underentreprenør Odd Arne Rødningen i Beitostølen Anlegg som brøyter over Valdresflye. Rudi har sjøl vært med på brøytejobben over flye i en årrekke.

– Vi kom oss opp til Øvre Rjupa, et par kilometer forbi Jotunheimvegen, før vi måtte gi oss på grunn av været mandag. Men nå er vi i gang igjen. Det er jamn snø, og foreløpig rolig vær. Nå nærmer vi oss toppen, opplyser Øystein Rudi.


Blir en livsstil

– Hvordan er det å brøyte en hel dag, så blåser det igjen og man er like langt?

– Det blir en livsstil. Man får en innstilling til livet, der det grunnleggende blir å ikke miste motet. Når man driver på med brøyting slik inne i fjellet, så blir fjellet litt vårt på en måte. Man lærer seg til å innrette seg etter naturkreftene, senke skuldrene og være tålmodig, sier Øystein Rudi.

Målet er åpning av vegen fredag formiddag. Syver Øistuen kommer og ser etter at vegen er i forsvarlig stand, før vegen blir åpnet.


Artikkeltags