Gå til sidens hovedinnhold

Verdens beste jobb er ledig

Artikkelen er over 3 år gammel

Men vil du ha den, må du være rask. Søknadsfristen er 1. desember.

- Ja, jeg har jo tenkt at dette er en svært attraktiv jobb for den rette. Jeg har selv måttet bruke noen år på å bestemme meg for å gå av med pensjon. Det drøyde til jeg nå blir 67 år, så jeg har forberedt både meg og kollegene lenge nok, innrømmer han humrende.

Fjellstyrets rike

Øystre Slidre er ett av 94 fjellstyrer i Norge som styrer de 200 statsallmenningene i Sør-Norge. Fjellstyret forvalter et av de viktigste områdene for stølsdrift her til lands, og har derfor en halv stilling avsatt til administrasjon.

Likevel er det jakt, fiske og friluftsliv som er essensen av det fjellstyret driver med.

- På toppen av Skaget (1685 m.o.h) står du midt i fjellstyrets rike. 25 km mot nordvest og sørøst ser du noen av de mest brukte fjellområdene i Norge, både innen jakt, fiske, friluftsliv og vintersport. Med Valdresflya som transportåre innenfor våre grenser og turistmaskina Beitostølen rett på utsiden, er det viktige verdier vi passer på, sier Gran.

Fjellets snille vokter

Men Fjelloppsynet ser på sin rolle mer som hjelpesmenn som holder ting i orden, legger til rette og informerer, enn sinte inspektører som slår ned på regelbrudd.

- De få "uregelmessighetene" vi opplever under kontroller, dreier seg hovedsakelig om at folk har glemt igjen fiskekortet på hytta. Innen jakt opplever vi knapt problemer lenger, særlig etter at jegerprøven ble innført, sier Gran.

Fleksibel jobb

Reidar Gran har vært Fjelloppsyn og daglig leder i Øystre Slidre fjellstyre siden 1978. Ikke overraskende har mye endret seg i jobbens innhold på disse årene.

- Det var nok en mer "utegående" jobb før, med 60-70 prosent feltarbeid i fjellet. Nå er det 30-40 prosent utetid. Men det er samtidig en jobb med mye fleksibilitet og mulighet til å legge opp arbeid og arbeidstid selv. Vi har mye samarbeid med Statens naturoppsyn (SNO) og forskermiljø, noe som gjør det faglig spennende, sier Gran.

Se Gran fortelle om jobben sin.

Givende rypeforvaltning

Fordi fjellstyrene forvalter store områder på vegne av felleskapet, går de også i bresjen for forvaltningstiltak som krever store områder. Rypetaksering er en av oppgavene som har gitt Gran mer administrasjon, likevel av det givende og fruktbare slaget.

- Rypebestanden har vært svingende, men vi har alltid hatt en jaktbar bestand. Nettopp slike oppgaver har gjort jobben mer utfordrende og interessant de siste årene, der kunnskap, forskning og forvaltning blir stadig tettere knyttet sammen for oss, sier Gran.

Drømmejobben

Vil du bli Fjelloppsyn? Da må du henge i: Tiltredelse er i mai, men søknadsfristen er 1. desember. Responsen nå og forrige gang en slik stilling ble lyst ut, viser at det er attraktivt.

- Vi hadde over 120 søkere da en lignende stilling ble utlyst på Hardangervidda. Facebook-posten vår om jobben i Øystre Slidre er vist nær 4000 ganger, med masse kommentarer og delinger, forteller Torgeir Lande i Norges Fjellstyresamband.

Kommentarer til denne saken