Gå til sidens hovedinnhold

Du har Parkinson, hva nå?

Artikkelen er over 3 år gammel

Beskjeden er brutal og den blir gitt på mange måter av legene. Alt fra at du kun får beskjed om å kontakte Parkinsonforbundet og der er døren, til en lengre samtale hvor man får gode og konstruktive råd.

Etter å ha snakket med mange parkinsonister, vet jeg at samspillet mellom lege og pasient varierer. Under den hvite frakken er nevrologen akkurat som alle oss andre. Noen er gode til å snakke med mennesker. Andre ikke. Uansett i hvilken form beskjeden kommer:

Jeg er ikke valdris, men bor på hytta i Valdres store deler av året og leser Valdres på nett. Har fått Parkinson og har valgt å fighte tilbake mot denne sykdommen ved å skrive en «lærebok» om Parkinson.

Forfatteren Jan Kærup Bjørneboe (63) har i hele sitt yrkesaktive liv hatt lederroller i næringslivet. De siste tretti årene var han konserndirektør i et av Norges større selskaper. Etter fylte 55 år merket han at noe begynte å skje med kroppen. Etter hvert forsvant luktesansen, kroppen ble stivere, ting gikk senere og til slutt: En ukontrollert risting i venstre ben. Møtet med Mr. Parkinson var et faktum.

Alle parkinsonister har «sin» måte å møte sykdommen på. Jan Kærup Bjørneboe gikk rett i veggen. I 60 minutter. Da viste livet hans seg fra sin mørkeste side. De neste 60 minuttene ble avgjørende for hans videre liv. Jan Kærup Bjørneboe bestemte seg for en ting: Fight Back! Og skriver en bok.

Dette er slik det står beskrevet på smussomslaget på boken «Shaken, not stirred».

Undertegnede er altså en 63 år gammel mann som har fått denne beskjeden og en sykdom som er nevro-degenerativ; en sykdom hvor man kun blir verre. 1,5 prosent av alle over 65 år får denne sykdommen og hele 2 prosent over 75 år.

I Skandinavia er det ca. 30.000 med denne sykdommen. Hva gjør en «ung» mann som har fått møte Mr. Parkinson. Min vei har blitt «Fight Back!» og jeg har altså skrevet en gjennomillustrert bok på 200 sider om Parkinson.

Hva gjør en «ung» mann som har fått møte Mr. Parkinson. Min vei har blitt Fight Back!

Jan Kærup Bjørneboe

I utgangspunktet skulle man tro at dette kun er for spesielt interesserte, men med forfatteren Liv Køltzow og mange andre, er interessen for nevrologiske sykdommer stor.

Dette er ikke en bok om meg, men om andre parkinsonister, professor Dietrichs på Rikshospitalet, dr. med.’er, behandlere, trenere, pårørende. Boken er absolutt ikke en trist sak. Den er skrevet med mye humor, men seriøst.

Parkinsonforbundet støtter boken.

Kommentarer til denne saken