Karen takker alle som bidro til å berge mannen Thor

Det var Thor Aure som ble fraktet ned i båre fra Valakampen tirsdag. Familien takker redningsmannskaper og alle som bidro til å finne mannen.

Det var Thor Aure som ble fraktet ned i båre fra Valakampen tirsdag. Familien takker redningsmannskaper og alle som bidro til å finne mannen.

Artikkelen er over 2 år gammel

Det var Fagernesmannen Thor Aure(57) som ble berget ned fra Valakampen tirsdag kveld. Nå ligger han på Gjøvik sykehus med brukket ben.

DEL

FAGERNES: Avisa Valdres snakker med kona Karen torsdag morgen. Hun er full av takknemlighet overfor naboer og venner og familie som bidro i letingen tirsdag. Og hun kan ikke få fullrost politifolkene og brannfolkene som var med i leteaksjonen, og som bidro til at mannen hennes kom seg ned fra det stup mørke og ekstremt glatte partiet i fjellet overfor Fagernes.

– Jeg trodde han var ute og måkte snø og gikk i veg til Kviteberg først klokken 14.30. Men det viste seg senere at han hadde gått allerede 13.50, forteller Karen.

– Han går denne turen to-tre ganger i uken året rundt, han er jo utrolig godt kjent der oppe. Selv liker jeg ikke å gå til Kviteberg på vinteren, jeg finner heller andre turer der det ikke er så bratt og ikke så glatt. Men Thor vil dit uansett årstid og forhold, i likhet med en del andre, sier Karen.

Tirsdag spurte jeg om det var så lurt å gå den faste turen. Men han svarte at han hadde gode pigger og at det gikk fint. Men så kom han ikke tilbake til vanlig tid. han pleier å bruke en og en halv time, noen ganger en time og tre kvarter. Da klokken var 16.50 begynte jeg å bli skikkelig urolig. Jeg tenkte at han kanskje bruker litt mer tid siden det var så mye snø, men jeg begynte å se etter ham. Jeg ringte til Svein Jul Bjørgo og Torstein Bjørgo, jeg visste de hadde vært der oppe. Men de svarte ikke, da ringte jeg broren til Thor, Svein Erik Aure,og han sa vi skulle ringe politiet med en gang. Omtrent klokken 18 ringte jeg politiet. Da hadde vi selv vært oppe og lett, men vi turte ikke å gå så langt opp, det var så glatt at vi bare skled. Jeg hadde ikke gode nok pigger til å holde meg på bena, forteller Karen.

– Politiet tok oss på alvor fra første minutt. De sendte ut lokale folk. Samtidig sa Svein Jul at han ville ut og lete, han hadde sett at Thor hadde skrevet seg i boka på Valakampen samme dag. Men Thor hadde gått ned igjen mot Utsikten og husmannsplassen. Mens Svein Jul hadde tatt den andre vegen ned mot Kjelda. Derfor hadde de ikke møtt hverandre.

Da politiet kom, organiserte de redningsarbeidet. Svein Erik Aure, Ole Terje Aure og Gjermund Dokken gikk for å lete. Det samme gjorde folk fra brannvesenet. Etter en tid ringte Svein Jul Bjørgo til meg, forteller Karen.

– Han sa at "Han sitter her, han har brukket foten". Han måtte ta det med ro til mannskapene fra brannvesenet kom med båre. Det var ikke snakk om å få ham ned på annet vis. Det merkelige var at han ikke hadde vondt i benet der oppe. Han var søkk våt og trolig så nedkjølt at smertene ikke var følbare, sier hun.

Da han kom ned ble han sendt til legevakt umiddelbart. og derfra videre til Gjøvik sykehus. Der ble det konstatert at det ene benet var brukket, og at sener også trolig er revet over. Han ble lagt i full narkose og benet ble brukket tilbake i riktig posisjon. Nå venter de på at hevelsene skal gå ned før de kan gjøre noe mer.

– Det var ganske dramatisk da han ble funnet. Han ropte "jeg sitter her" og Svein Jul Bjørgo svarte nedenfra. De kunne ikke komme seg opp til ham, så han skled ned til dem på bukserumpa ved hjelp av tau som henger langs stien, forklarer Karen. Hun priser seg lykkelig for at alt gikk så godt. Dette kunne gått så mye verre. Hvis ikke hun hadde vært hjemme og blitt urolig, hva da. Hvis ikke hun hadde fått så god hjelp, hva da? Hvis ikke hjelpemannskapene hadde kommet så raskt, hva da?

– Det verste er jo at han går slike turer uten å ha med seg en mobil. Han er ikke så glad i mobiler, er i god form og er godt kjent. Men nå får han ikke gå uten, sier kona bestemt. Og takker enda en gang til alle involverte. Hun sier hun takker på vegne av seg selv, datteren Marte og sønnen Torkjell.


Artikkeltags