Hytteeier funnet våt og kald men i god form

Bård Sørumshaugen(t.h)snakker med lettede og fornøyde redningsfolk etter at aksjonen er avblåst.

Bård Sørumshaugen(t.h)snakker med lettede og fornøyde redningsfolk etter at aksjonen er avblåst.

Artikkelen er over 2 år gammel

Under en uke etter forrige store redningsaksjon ble redninsmannskapene i Valdres satt på enda en prøve. I 21-tiden ble den savnede 65-åringen funnet av to fra Røde Kors.

DEL

I 14-tiden i dag gikk en 65 år gammel mann ut fra hytta si på Liarvollen nær Høeravassdraget vest for Bagn i Sør-Aurdal. Området er ulendt, fullt av skog og myr. Mannen var på hytta sammen med kona.  Operasjonsleder Per Solberg ved operasjonssentralen i Innlandet opplyser til Oppland Arbeiderblad at han var gått ut for å plukke  bær sammen med hunden sin i Fløtasæteråsi. Han hadde med seg mobiltelefon, og kom i kontakt med politiet. – Jeg var i kontakt med ham sist i 17-tida. Han fortalte at han hadde mistet retningen, sa Solberg til avisa.

Mørkt og kaldt og vått

-Da mannen forlot hytta i 14-tiden var det oppholdsvær, og han hadde ikke utrustet seg for å gå mer enn en kort tur. Han hadde ikke med seg mat, og var på ingen måte kledd for å klare seg i timesvis i kald luft og regn, sier Bård Sørumshaugen, operasjonsleder for leteaksjonen som ble satt i gang tirsdag ettermiddag.

-Vi fikk ikke mer kontakt med ham på mobiltelefonen, og det var også umulig for oss å peile telefonen hans. Den var enten tom for batteri eller uten dekning. Dermed ble dette en særdeles krevende oppgave. Jeg ba om bistand fra et Sea King-helikopter, som etter hvert kom til området og startet visuelt søk, og som hadde utstyr også for varmesøk.  Vi fikk inn tre ekvipasjer fra Norske Redningshunder. Et 20-talls frivillige fra Røde Kors kom til stedet, og ytterligere 20 frivillige var underveis da leteaksjonen kunne avblåses. I tillegg var Sivilforsvaret underveis for å rigge opp telt og andre fasiliteter med tanke på en vanskelig leteaksjon vi var forberedt på at ville pågå hele natten.

Uvurderlig med kjentmann

Bård Sørumshaugen er selv elgjeger i terrenget som grenser inntil området der det var mest sannsynlig at 65-åringen befant seg. I naboterrenget regner han seg som lommekjent. På den andre siden av vegen er det en annen elgjeger som kan hver sti og hver myr og hver kolle. Han heter Geir Stensæter, og ble hentet inn. De to har rastet sammen på grensen mellom valdene mer enn en gang, og Sørumshaugen fikk gode tips om hvordan det ville lønne seg å organisere letearbeidet.

-Det var utrolig godt at mannen ble funnet så tidlig. Han hadde mange kilometer foran seg uten å komme til veg, sier Stensæter.

Kamp mot klokka

-Det ble raskt klart at dette ble en kamp mot klokka. Livet til den savnede kunne helt klart stå i fare om ikke vi fant ham før natten falt på. Det var meldt nye store mengder med regn. Å lete etter en nedkjølt utslitt mann i dårlig utstyr i et myrlendt landskap, det bød på utfordringer, sier Sørumshaugen. Han stikker ikke under stol at dette var noe av det mest krevende han har vært med på. Da avisa Valdres kom til stedet i 21.30-tiden var den savnede akkurat kommet frem til Heimestølvegen der det sto Røde Kors-biler, firehjulstrekkere, ambulanser og politibiler på kryss og tvers. Den savnede var trygt plassert i en ambulanse.

Funnet av Røde Kors

Det var to frivillige med hund fra Røde Kors som fant mannen, to-tre kilometer i luftlinje fra hytta der turen hans startet.

-De ropte stadig for å gi seg til kjenne. Lettelsen var stor da de fikk svar, sier Sørumshaugen. -Det viste seg at mannen sar i såpass form fortsatt at han ved hjelp av støtte fra de to kunne gå tilbake for egen maskin. Og vi kunne permittere mannskapene, sier en svært lettet og fornøyd operasjonsleder.

Godt organisert

Avisa slo av en prat med flere av alle de lettede og fornøyde redningsfolkene som sto rundt og småpratet etter at dramaet var over. Den ene etter den andre slo fast at dette hadde vært en tvers gjennom godt organisert aksjon, de opplevde at de var blitt brukt på en optimal måte, og at resultatet på ingen måte var tilfeldig.

Bjørn Storbråten var operativ leder for Røde Kors på stedet. Han berømmer egne mannskaper. Og ledelsen for aksjonen. -Dette opplevde vi som profesjonelt og det ble jo en flott opplevelse med et slikt resultat. Enda en gang ser vi at vi som bidrar i Valdres kjenner hverandre, og samarbeider svært godt, sier Storbråten.

Artikkeltags