TYIN: – I løpet av de seks siste dager har politiet mottatt melding om to skred i Valdres. Begge ble utløst av skiløpere på Skørsnøse ved Tyin, opplyser Tessem.

Ringte politiet selv

– Ingen av de to ble selv tatt av snømassene, men det var relativt store skred. Begge har også ringt til politiet og varslet oss selv om ingen personer ble rammet. Dette er svært viktig informasjon for å unngå unødvendige redningsaksjoner. Noen ganger kan man telle antallet skispor inn i skredet og se om det stemmer med antall skispor ut. Men man kan ikke være sikker uten av noen har sett skredet gå, som er sikre på at ingen mennesker var involvert, sier Tessem.

– Det er derfor svært viktig at folk ringer ved slike observasjoner – vi setter stor pris på det.

Kan gå utrolig fort

– I følge varsom.no er det nå faregrad tre i Jotunheimen. I helgen har sikkert mange sett videoen fra friflyt.no hvor en far og datter ble tatt av skred i Trysil den 10 januar. Denne videoen viser hvor fort det kan gå og hvor maktesløs man er når man blir fanget i et skred., sier Tessem.

– Det er viktig at folk er forsiktige når de ferdes i fjellet nå som alltid. Man kan lese seg opp om skredfare på varsom.no eller i appen regObs, minner lensmannen om.