Tapte plassen bak presidenten

Olemic Thommessen er det selvsagte førstevalg for Oppland Høyre. Hanne Velure endte til slutt på tredjeplass på stortingsvalglista.

Olemic Thommessen er det selvsagte førstevalg for Oppland Høyre. Hanne Velure endte til slutt på tredjeplass på stortingsvalglista. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hanne Velure tapte kampen om andreplassen på Høyres stortingsvalgliste. 48 av nominasjonsmøtets 82 utsendinger vil ha Kari-Anne Jønnes fra Gran.

DEL

(Gudbrandsdølen Dagningen) 34 støttet Velure på nominasjonsmøtet i Oppland Høyre onsdag kveld. Men hun ble enstemmig valgt på tredjeplass der hun også var forslått fra nominasjonskomiteen.

Også på 10. plass ble det kampvotering. Elin Synnøve Solberg fra Vestre Toten ble foreslått i stedet for partiets informasjonssjef og hjemflyttet lillehamring, Sunniva Ihle Steinstad. Solberg ble valgt med 45 stemmer mot Steinstads 37.

- Olemic Thommessen står i en særstilling sterkt i Oppland Høyre, sa lederen av nominasjonskomiteen, Lars Elsrud, da han la fram komiteens listeforslag.

Distriktshøyre på defensiven - også i Oppland 

Det viste også nominasjonsmøtet som med stående applaus og full oppslutning ga ham plassen som listetopp nok en gang.

Rørt og stolt

-Jeg har lang fartstid i Oppland Høyre og har prøvd dette noen ganger. Men jeg blir rørt og stolt over å få slik støtte. Det er en styrke å ha med seg i det daglige arbeidet på Stortinget og inn i en valgkamp som jeg gleder meg veldig til, sa Thommessen da han takket for tilliten.

Kari-Anne Jønnes mener selv hun er distriktsrepresentant så god som noen selv om hun bor sør i fylket.

Kari-Anne Jønnes mener selv hun er distriktsrepresentant så god som noen selv om hun bor sør i fylket. Foto:

Hanne Velure har vært i tvil om hun skulle stille som kandidat til andreplassen. Men gjorde det etter sterke oppfordringer fra dem som støttet henne.

- Jeg er takknemlig for den støtten jeg har fått også på andreplassen selv om jeg ikke vant den. Jeg er takknemlig overfor alle som har jobbet for meg. Det er flere utsendinger fra de store foreningene enn fra de små foreningene. Slik er det. Men jeg har jo fått en del støtte også fra de store foreningene. Hvis ikke hadde jeg ikke fått 34 stemmer, sier hun.

Stor stas

Kari-Anne Jønnes synes resultatet av nominasjonen er «stor stas». Og at det er bra det ble et godt og ryddig nominasjonsmøte

- Men jeg var spent og forberedt på å ta kampen, sier hun.

Hun synes det er bra at Hanne Velure stilte på tredjeplass selv om hun tapte andreplassen.

Dette er Høyre-lista i Oppland

1. Olemic Thommessen, Lillehammer

2. Kari-Anne Jønnes, Gran

3. Hanne Velure, Lesja

4. Silje Johansen, Gjøvik

5. Lasse Lehre, Lunner

6. Anne Bjertnæs, Gjøvik

7.Vegard Riseng, Nord-Aurdal

8. Mari Botterud, Øyer

9. Rune Selj, Søndre Land

10, Elin Synnøve Solberg, Vestre Toten

11. Rune Meier, Gran

12. Bente Øxhovd, Øystre Slidre

13. Svein Håvar Korshavn, Gjøvik

- Det er veldig fint at vi har en liste med folk som har variert kunnskap. Og selv om jeg bor sør i fylket så er jeg fra Bygde-Norge og kjenner de utfordringene godt og har jobbet mye med det. Samtidig er jeg opptatt av utvikling i tettbygde strøk. Et av mine fortrinn er at jeg har livserfaring selv om jeg ikke er så gammel. Og jeg har arbeidserfaring og utdanning innenfor det som er det viktigste satsingsområde for Oppland i årene framover, nemlig reiseliv, sier Jønnes.

Fredsmøte

Årets nominasjonsmøte ble det reneste freds-seminaret sammenlignet med de to forrige nominasjonsmøtene i Oppland Høyre. Men partiet er delt i synet på hvem som er beste kandidaten på plassen bak Olemic Thommessen.

Nominasjonskomiteen hadde forslått opposisjonslederen i fylkestinget, Kari-Anne Jønnes. Det forundret flere utsendinger at de ikke hadde foreslått partiets landsstyrevalgte sentralstyremedlem Hanne Velure. Hun hadde også fått størst oppslutning i partiets egen rangering etter prøvenominasjon og uravstemning.

Kan leses forskjellig

Elsrud påpekte at prøvenominasjonen kan leses på forskjellige måter.

Leder i nominasjonskomiteen, Lars Elsrud, syntes komiteen med sitt listeforslag hadde gitt et godt råd.

Leder i nominasjonskomiteen, Lars Elsrud, syntes komiteen med sitt listeforslag hadde gitt et godt råd. Foto:

- Vi kunne vektet resultatet ut fra antall delegater hver forening har på nominasjonsmøtet. Men det har vi ikke gjort fordi utsendingene ikke vil stemme likt, sa han og understreket at komiteen med sitt listeforslag hadde gitt et godt råd.

I sin argumentasjon for Jønnes på andreplass trakk han blant annet fram at hun i sin periode som fylkespolitiker er blitt meget godt kjent med mange politikkområder og med hele Oppland. Men han påpekte også at Hanne Velure som sentralstyremedlem i Høyre har markert seg langt utenfor Oppland på politikkområder som er viktige for partiet.

Feil signal

Gunnar Thue fra Øystre Slidre foreslo imidlertid Hanne Velure på andreplass.

- Hun har vist seg som en meget habil politiker langt ut over Opplands grenser. Det er litt uforståelig at vi ikke tenker på signaler som vi sender. At en landsmøtevalgt sentralstyremedlem flyttes ned på lista er et merkelig signal fra denne sal. Hanne vil gjøre lista komplett med Olemic fra urbane strøk og Hanne fra distriktet. Jeg håper nominasjonsmøtet gjør det riktige valget, sa han.

Et distriktsfylke

Camilla Melgård, Sør-Fron snakket også varmt og lenge for Velure på andreplass. Hun har markert seg spesielt i distriktspolitikk og forvaltning og blant annet stått i spissen for å danne et nettverk av distriktspolitikere i Høyre. Et nettverk som nå er blitt en realitet.

- Hele Oppland er et distriktsfylke og vi trenger noen som kan snakke vår sak. Hun har fire egenskaper som jeg vil trekke fram: Arbeidsom, målstyrt, resultatorientert og handlekraftig. Hun og Olemic utfyller hverandre perfekt, sa Melgård.

Skape entusiasme

Anne Bjertnæs fra Gjøvik støttet Kari-Anne Jønnes og understreket at det er viktig med noen som sammen med Olemic Thommessen skaper engasjement for Høyres liste, slik at de får to representanter på Stortinget og at Erna Solberg får en periode til som statsminister.

Ole Rolstad fra Lillehammer støttet også Jønnes og påpekte blant annet at hun er kunnskapsrik og et utrolig positivt og inkluderende menneske.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken