– Ja, våre pumpepriser faller når innkjøpsprisene faller, sier Knut Hilmar Hansen, kommunikasjonssjef i Circle K til Nettavisen.

Da Russland invaderte Ukraina den 24. februar i år lå innkjøpsprisen på bensin på 2,76 dollar per gallon. En gallon tilsvarer 3,785 liter.

Til sammenligning ligger dagens innkjøpspris på 2,91 dollar per gallon, viser tall fra Trading Economics.

Innkjøpsprisens toppnivå var 9. juni, da det kostet like over 3,7 dollar per gallon. Det er likevel ikke sånn at dagens pumpepriser umiddelbart justeres etter innkjøpsprisen, derfor kan drivstoff bli billigere fremover, dersom nedgangen fortsetter.

Les også

Du bør handle på disse dagene om du liker å spare penger

– Vi har i sommer sett en nedadgående trend på innkjøpsprisene våre, og pumpeprisen har falt med rundt tre kroner på bensin og diesel. Det er det vanskelig for menigmann å se i og med at vi ikke lenger har veiledende priser på våre nettsider, sier Hansen, og legger til:

– Men de fleste har fått med seg at prisene nå, når de er på topp etter en prisjustering, er betydelig lavere og rundt 24 kroner og ikke vel 27 kroner som de var før sommeren.

Lavere oljepris

Torsdag morgen er prisen på ett fat nordsjøolje seks dollar lavere enn på toppnivået onsdag. Analytiker Ole-Andreas Krohn i DNB Markets forklarer i sin morgenrapport nedgangen som en kombinasjon av stigende oljelagertall, og signaler om redusert etterspørsel.

Det på tross av at oljegrupperingen Opec+ på sitt møte onsdag valgte å øke produksjonen minimalt. Når det slippes mer olje i markedet og oljelagrene fylles opp, pleier oljeprisen normalt å falle. På samme måte som når etterspørselen er høy og det er lite olje i markedet og på lagrene, så blir prisen på den tilgjengelige oljen høyere.

Flere faktorer

Det er imidlertid ikke slik at pumpeprisen umiddelbart følger oljeprisen. Flere faktorer spiller inn, som for eksempel den norske kronekursen.

Dette er fordi handel av råolje og drivstoffprodukter som oftest blir gjort i dollar. Samtidig er det også avgifter som moms og CO2-avgifter som påvirker prisen.

I tillegg til dette spiller også lokal konkurranse blant bensinstasjonene inn.

– Etterspørselssiden påvirkes av sesongsvingninger, eksempelvis har vi historisk sett at bensinprisen øker på våren og sommeren fordi da er den såkalte «driving season» i gang i USA, og amerikanerne bruker bensinbilene sine mer enn vanlig, forklarte Hansen tidligere denne uken.

Tidligere denne uken kunne man få diesel til under 20 kroner literen flere steder i landet. På Vinterbro kostet literen 18,29 kroner.