Folkehelseinstituttet: 13 listerioseutbrudd siden november. Åtte av dem spiste rakfisk før de ble syke

Rakfisk: Fra midten av november til andre uke i januar har Folkehelseinstituttet fått meldt 13 personer med listeriose. Åtte av pasientene har opplyst at de har spist rakfisk før de ble syke.

Rakfisk: Fra midten av november til andre uke i januar har Folkehelseinstituttet fått meldt 13 personer med listeriose. Åtte av pasientene har opplyst at de har spist rakfisk før de ble syke. Foto:

Siden midten av november har Folkehelseinstituttet sett en økning i antall personer med listeriose. Alle de 13 meldte tilfellene er personer med nedsatt immunforsvar eller eldre med svekket allmenntilstand. De fleste av dem har spist rakfisk før de ble syke. Det skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

DEL

Oppland: Folkehelseinstituttet skriver videre at det er for tidlig å konkludere om dette er kilden til utbruddet. Mattilsynet gjentar derfor rådet om at eldre med svekket helse, gravide og personer med nedsatt immunforsvar bør unngå matvarer som kan inneholde listeria.

Åtte av pasientene hadde spist rakfisk

Fra midten av november til andre uke i januar har Folkehelseinstituttet fått meldt 13 personer med listeriose. Vanligvis rapporteres 1–2 pasienter med listeriose hver måned. De fleste av de 13 pasientene er bosatt i henholdsvis Hedmark, Oppland og Buskerud. Flertallet av pasientene er over 70 år og har svekket allmenntilstand.

Åtte av pasientene har opplyst at de har spist rakfisk før de ble syke. Laboratorieundersøkelser pågår, og det er så langt påvist bakterier med lik DNA-profil hos fem av pasientene. Disse pasientene antas å være smittet av en felles kilde.

Bakterieisolater fra tre av de 13 pasientene har andre DNA-profiler og tilhører ikke utbruddet. Typing av de resterende bakteriestammene pågår.

Krevende etterforskning

Folkehelseinstituttet har sammen med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet igangsatt utbruddsetterforskning etter gjeldende rutiner. Kommunehelsetjenesten og Mattilsynet har intervjuet pasientene og matprøver er samlet inn for analyser.

Matprøvene analyseres ved Veterinærinstituttet mens opplysninger fra intervjuene sammenstilles ved Folkehelseinstituttet. Dette er tidkrevende arbeid, og det er ikke alltid man finner kilden til utbruddet, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

– For tidlig å konkludere

– Vi ser at mange av pasientene har spist rakfisk før de ble syke. Det er imidlertid for tidlig å konkludere med at konsum av rakfisk er årsaka til utbruddet. Vi vil imidlertid understreke at personer i risikogrupper, det vil si gravide, personer med nedsatt immunforsvar og eldre med svekket allmenntilstand, bør følge de generelle rådene og unngå å spise rakfisk samt andre risikoprodukter for listeriose, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Risikogruppene bør unngå enkelte matprodukter

"Listeriose er en sjelden, men alvorlig sykdom som hovedsakelig rammer gravide, personer med nedsatt immunforsvar og eldre med svekket allmenntilstand. Listeria smitter vanligvis gjennom mat, spesielt kjølelagra matvarer med lang holdbarhetstid som spises uten videre varmebehandling. Mange av disse matproduktene er populære som julemat og har vært å finne på mange julebord.

Slike matprodukter er: Rakfisk, produkter laget av upasteurisert melk. myke og halvmjuke oster, som for eksempel brie, camembert, og andre muggoster – uansett om de er laget av pasteurisert melk eller ikke.

I tillegg bør risikogruppene unngå følgende matvarer, eller eventuelt spise dem ferskest mulig og aldri etter utgått holdbarhetsdato: Gravlaks og røykelaks. Oppskåret, kokt kjøttpålegg (skinke, rull, sylte, servelat og lignende). Rått kjøtt, gravet kjøtt, tartar, og speket kjøtt, som for eksempel spekepølse og morrpølse", skriver Folkehelseinstituttet.

– Leger bør være oppmerksomme på symptomer

"Leger bør være oppmerksomme på symptomer som er forenlig med listeriose hos pasienter i risikogruppene. Det har ingen hensikt å ta prøve for listeriose hos personer som har spist risikomat og som er urolig for å ha blitt smittet, dersom de ikke har symptomer. Om listeriose Listeriose kan gi ulike symptomer som diaré, milde influensalignende plager, blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse.

Bakterien kan også smitte fra mor til barn under graviditeten og føre til alvorlig sykdom hos fosteret.

Tiden fra smitte til sykdommen starter (inkubasjonstida) er vanligvis fra noen dager til tre uker, men i sjeldne tilfeller kan den være opp til tre måneder. Infeksjonen kan behandles med antibiotika", skriver Folkehelseinstituttet.

Bakterien finnes naturlig

"De fleste mennesker kan spise matvarer som inneholder listeriabakterien uten å bli syke. Listeriabakteriene finnes naturlig i miljøet, og kan av og til være årsak til sykdom hos både dyr og mennesker. Listeria er i hovedsak et produksjonshygienisk problem i matvirksomheter, relatert til ufullstendige barrierer mellom rent og ureint område, uheldige rutiner og problemer med vask og reinhold av utstyr og lokaler.

Fire tidligere utbrudd av listeriose er beskrevet i Norge, der rakfisk, økologisk camembertost, og kjøttpålegg var de mistenkte årsakene til listeriasmitte", avslutter Folkehelseinstituttet.

Artikkeltags