Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen har besluttet at 16- og 17-åringer skal tilbys koronavaksine

Ungdom født i årskullene 2004 og 2005 vil få tilbud etter at befolkninga over 18 år er fullvaksinert, opplyser regjeringa onsdag.

Norge: Det åpnes for at kommunene i særlige tilfeller kan gi vaksine til enkelte 16-17-åringer tidligere, for eksempel ungdom som skal gå på skole i utlandet og har økt risiko for å bli smittet.

– Unge i alderen 16–17 år har lav risiko for å bli alvorlig syk av covid-19, men med sommerens utvikling med økende smitte blant ungdom og unge voksne kan antall ungdom som risikerer å bli alvorlig syk øke, sier helseminister Bent Høie (H).

Han legger til at vaksine vil beskytte den enkelte, gi ungdommer en mer normal hverdag og bidra til immunitet i befolkninga. Vaksinasjon av denne aldersgruppa kan også bidra til mindre smittepress i samfunnet og dermed mindre smitte blant yngre barn.

I begynnelsen av juli kom FHI med en foreløpig anbefaling om å tilby vaksine til 16- og 17-åringer. Den nye kunnskapen som er kommet de siste seks ukene styrker anbefaling om å tilby vaksine til 16- og 17- åringer.

Det er nå to vaksiner som er godkjent for bruk i aldersgruppa 12–17 år, BioNTech/Pfizer sin vaksine, «Comirnaty», og Moderna-vaksinen «Spikevax». FHI sin foreløpige anbefaling er at norsk ungdom som hovedregel skal tilbys Comirnaty.

I USA er 12 millioner ungdommer i alderen 12–17 år vaksinert med første dose og 9 millioner med andre dose av denne vaksinen.

Kommentarer til denne saken