Etnedal: – Responsen har vært stor, og det har vært mange telefoner nå på morgenen, sier Wenche Hennie Kristianslund, som har stor forståelse for at folk har spørsmål rundt den helt spesielle situasjonen som har oppstått de siste dagene. De mange telefonene mandag formiddag tyder på at informasjonstelefonen er et etterlengtet medium for mange usikre sjeler.

Endringer konstant

– Rådene fra nasjonale myndigheter blir forandret hele tida. Jeg har fått mange telefoner i forbindelse med smitte, jobb og hvordan man skal forholde seg. Jeg har alle de aktuelle nettsidene oppe, og de oppdateres jamnlig, forteller Hennie Kristianslund.

– Jeg har kontakt med fastlege Beata Aure, som tar seg av tilfeller der det er behov for øyeblikkelig hjelp. Hun besvarer også end el av de spørsmålene jeg ikke kan svare på. I noen av henvendelsene trengs det faglig uttalelse fra lege, forteller Hennie Kristianslund.

Det er mange yrkesaktive som ringer telefonen, og noen av dem har det slik at de jobber med eldre. Noen spørsmål klarer jeg ikke å svare direkte på, så jeg ber da om å få diskutere det og komme tilbake til dem med et svar. Det er ikke alltid det er et klart og tydelig svar å gi, innrømmer helsesjukepleieren.

Føler med enslige

– Jeg føler med dem som sitter heime. Det er mange som er ensomme oppi dette her. De får ikke besøke hverandre, og dette er ikke lett. Vi har snakket om at vi skal ta kontakt med folk over telefon, for det er grunn til bekymring på sikt.

Mens Wenche sitter på kontoret sitt på Bruflat har kollega Liv Sonja Solbrekken heimekontor. På hennes telefon, som var lagt opp til at barn og unge kunne ringe inn på, har det vært stille så langt denne spesielle mandagen.

– På den telefonen som jeg betjener, for barn og unge og deres familier, har det vært stille. De aller fleste i den yngre generasjon har god oversikt over sosiale medier og informasjon, men det er ikke lett å sile rett fra galt i en slik situasjon, sier Solbrekken.

Etnedal er blant de første i landet som oppretter slike telefoner. Også i Gudbrandsdalen er det opprettet lignende telefoner.

Ta koronapauser

Liv Sonja Solbrekken råder folk til å ta en pust i bakken når det gjelder å øse inn all informasjon, fra minutt til minutt.

– Det er viktig å ta ei pause også, slå av oppdateringa ei stund og komme seg ut og lufte seg litt, bare det skjer enkeltvis og ikke i store flokker, sier Liv Sonja Solbrekken.

Etnedal kommune hadde møte søndag, der både helse og andre etater var involvert.

– Vi hadde telefonkontakt søndag, og kommuneoverlege Tor Inge Kristianslund tror jeg jobber døgnet rundt i øyeblikket. Han kommer med stadig gode tiltak og kreative løsninger, sier Solbrekken.

Ulike behov

– Å få prate med noen du kjenner, å få oversikt over situasjonen, tror jeg kan virke beroligende på folk. Ikke nøl med å ringe, dersom du har noe på hjertet, oppfordrer Solbrekken.

Spørsmål angående koronasituasjonen besvares av helsesjukepleier Wenche på 61121329. Barn, ungdom og foreldre som har spørsmål eller behov for noen å prate med kan ringe helsesjukepleier Liv Sonja på 97961991.