– Vi oppfordrer publikum til å ta kontakt med politiet ved observasjon og at publikum ikke foretar seg noe på egen hånd, sier politiadvokat Anne Haave i Trøndelag politidistrikt i en pressemelding onsdag kveld.

Det var NRK som først meldte om saken.

53-åringen hadde permisjon onsdag fra klokken 9 til 15. Da han ikke kom tilbake til fengsel til avtalt tid klokken 15 ble det slått såkalt riksalarm, noe som medfører at mannen er etterlyst hos politiet over hele landet.

– Det er alltid beklagelig. Det er alltid risiko med tilbakeføringsarbeid, sier fengselsleder Egil Gabrielsen ved Trondheim fengsel til NRK.

– Jeg har vært og lett etter ham selv flere ganger

– Han er å betegne som høyrisiko, han er en høyprofilert høyrisiko-fange, sier den tidligere politietterforskeren Johnny Brenna, som for øvrig hadde deler av oppveksten sin i Valdres, til NRK.

– Han er jo en mann med mye historikk, jeg har vært og lett etter ham selv jeg flere ganger, da han har vært borte, fortsetter han i intervjuet.

Den tidligere politietterforskeren uttaler videre at politiet nå vil søke etter Millehaugen på «alt av kjente steder».

Skulle de være på sporet av hvor den rømte dobbeltdrapsdømte er, tror Brenna at politiet ikke vil ta noen sjanser når det kommer og være godt rustet før de eventuelt aksjonerer.

– Man går nok inn væpnet for å ta ham med den historikken. Han er jo ansett som farlig, sier Brenna.

Videre til Oslo

Dobbeltdrapsdømte Millehaugen skal ha fløyet fra Værnes til Gardermoen da han stakk av under en permisjon onsdag, opplyste VG senere.

Politiadvokat Anne Haave vil da ikke bekrefte disse opplysningene overfor avisen.

– Politiet går ikke ut med noe mer taktisk eller operativ informasjon om etterforskningen av saken.

Heller ikke krimvakten i Oslo politidistrikt eller jourhavende jurist i Trondheim vil kommentere noe natt til torsdag.

Les også

Johnny var livredd og søkte tilflukt under kjøkkenbordet: – Hun så skikkelig skummel ut

Nye overvåkingsbilder politiet gikk ut med torsdag skal imidlertid vise Millehaugen på Værnes. Politiet sier 53-åringen tok fly til Gardermoen og flytog videre til Oslo sentrum.

— Vi kan bekrefte at han har tatt fly fra Værnes til Gardermoen og flytoget videre til Oslo. Det mener vi er veldig sannsynlig ut fra de opplysningene vi har. Vi har noen hypoteser om hva han videre har gjort, men det er for tidlig å si noe om disse sporene, sier politiadvokat Bente Bøklepp til Nettavisen rett før klokka 11.30 torsdag.

På spørsmål om han kan ha reist utenlands, svarer Bøklepp følgende:

— Det kan han. Det er en av hypotesene vi ser på.

— Vi føler oss ganske sikre på at vi kommer til å finne ham. Det er svært sjelden at etterlyste ikke blir pågrepet til slutt, sier politiadvokaten, som forteller at de får en rekke tips fra publikum, videre til Nettavisen.

Etterlyst internasjonalt

I tillegg til riksalarm er Millehaugen også etterlyst internasjonalt, bekrefter politiet overfor VG.

Til NTB sier politiadvokat Anne Haave at politiet tar høyde for at det er en mulig farlig person som er på rømmen.

– Han soner jo 21 års forvaring, så politiet tar høyde for at det er en mulig farlig person som er på rømmen. Det er på vurdering av det at vi velger å etterlyse han internasjonalt, og ber om at publikum ikke foretar seg noe på egen hånd, men kontakter politiet, sier hun.

Haave vil ikke kommentere hvor politiet tror etterlyste befinner seg, og hva som kan ha fått Millehaugen til å ikke møtte etter permisjon.

Flere permisjoner

Fengselsleder Gabrielsen sier til avisen at Millehaugen har sonet i Trondheim fengsel siden september 2012, altså snart ti år.

– Jeg har ikke soningshistorikken hans, men han vært på flere permisjoner som har forløpt normalt, sier fengselslederen til VG.

Millehaugen er ifølge politiet cirka 179 centimeter høy og kraftig bygd. Politiet sier de nå bruker nødvendige ressurser på å finne mannen.

Hans forsvarer, advokat Morten Furuholmen, sier til NRK at han ikke er kjent med saken.

Dømt for to drap

53-åringen ble for drøye ti år siden dømt til 21 års forvaring for drapet på Young Guns-leder Mohammed «Jeddi» Javed. En annen man ble dømt i samme sak for å ha bestilt drapet på gjenglederen.

– Hvis det er riktig at Stig Millehaugen har rømt fra fengselet, er det svært bekymringsfullt på bakgrunn av hans kriminelle historikk, sier Peter Bonde til TV 2. Han var advokaten til avdøde Mohammed «Jeddi» Javed fram til han ble drept og representerte familien hans under rettssaken.

Bonde sier til kanalen at han ikke har hatt kontakt med Jeddis etterlatte onsdag.

Han er også tidligere dømt for å ha drept en fengselsbetjent etter et rømningsforsøk fra varetekt i Sarpsborg i 1992. Han ble for dette dømt til 17 års fengsel. I tillegg er han dømt for biltyverier, innbrudd og væpnet ran.

Millehaugen har hele veien nektet straffskyld.