- Kuttene påført ovenfra og ned

Uforståeleg: Embrik Før er eigar av kyrne på Riste Heimstøl og skjønar ikkje korleis dyra kan ha fått slike skader. Her blir ei kyr sydd att. Foto: Arild Brattrud

Uforståeleg: Embrik Før er eigar av kyrne på Riste Heimstøl og skjønar ikkje korleis dyra kan ha fått slike skader. Her blir ei kyr sydd att. Foto: Arild Brattrud

Artikkelen er over 2 år gammel

Veterinæren nærmest utelukker at skadene på kyrne er påført naturlig.

DEL

-Jeg har nå fått operert tre av de åtte kyrne med kuttskader. Jeg har hatt veterinær her i dag, forteller en rystet Embrik Før, bonde i Lomen i Vestre Slidre.

Ukjent redskap

Kuttene er påført ovenfra og ned. Veterinær Nils Leine sier at kyrne må ha falt med ryggen først for å få slike skader uten at mennesker er involvert. Det mener jeg er ganske urealistisk. Dermed blir denne saken bare mer og mer ubehagelig, sier Før.

Stein Olav Windingstad i Statens naturvernoppsyn sa onsdag at skadane ikke kunne komme av rovdyr. Men han mente det var mulig at dyra hadde gått seg på redskap eller lignende. Håpet om en slik forklaring svinner.

-Jeg har hatt kyr ute på beite i dette området i 37 år. Jeg har aldri opplevd konflikter, og vet selv ikke om en eneste fiende som skulle ha interesse av å ramme verken meg eller de 80 kyrne som koser seg i skogsområdene her om sommeren, sier Før.

-Verken jeg eller veterinæren tør å spekulere i hva slags redskap som er benyttet. Jeg orker ikke tenke for mye på det heller. Nå blir dette en sak for politiet, sier Før.

Han hadde planllagt å melde saken til politiet på Fagernes i dag, men rakk det ikke. Blant annet fordi han har hatt besøk av veterinær og fordi han har lett etter naturlige forklaringer i naturen på kuttene.

Blåser i penger

Før er ikke det minste opptatt av hva denne tragfedien koster ham i penger. Dyrene skal ha den hjelpen de trenger fra veterinær, ferdig med det. Det som er vanskeligst er at han ikke vet hva han skal gjøre for å forhindre flere slike tragedier, så lenge han ikke kjenner årsaken.

-Jeg får mange meldinger og telefoner fra folk som vil støtte. Men det er ikke annet å gjøre enn å håpe at politiet finner ut av hva som er skjedd når jeg bare rekker å anmelde forholdet, avslutter Før.

Artikkeltags