(NETTAVISEN): – Det kommer til å skje noe, og det kommer til å bli noe som ikke har skjedd før, sier sportssjef for kombinertlandslagene, Ivar Stuan til Nettavisen.

24. juni i Slovenia: Verdens beste kombinertløper på kvinnesiden Gyda Westvold Hansen er på samling i Planica. Hun har akkurat gjennomført en god treningsøkt, før hun setter seg ned for å følge en pressekonferanse som har stor betydning for fremtiden hennes.

Denne dagen presenterte nemlig programkommisjonen i Den internasjonale olympiske komité (IOC) sine anbefalinger for programmet for OL i 2026. Westvold Hansen forventet at kombinert-kvinnene fikk plass på programmet.

Vi er tross alt i 2022, og det er på tide at alle OL-øvelsene blir likestilte, tenkte hun.

Pressekonferansen startet oppløftende. IOC sa at vinterlekene i 2026 kom til å bli de mest likestilte noensinne, og håpet vokste for Westvold Hansen.

Men så kom sjokkbeskjeden. Kvinnene var likevel ikke en del av OL-programmet.

– Da vi fikk den beskjeden gikk rullegardinen ned. Det var bare å komme seg ut og ta noen minutter for seg selv og rase fra seg, forteller Westvold Hansen til Nettavisen.

– Respektløs

Ekstra provosert ble hun over beskjeden om at OL i 2026 kom til å bli de mest likestilte noensinne.

– Akkurat den kommentaren synes jeg rett og slett er respektløs, sier hun.

Kombinert er den eneste idretten i vinter-OL der begge kjønn ikke er representert.

IOC sin begrunnelse for å utelate de kvinnelige kombinertløperne var at de ikke har hatt flere år på å forberede seg til mesterskapet slik som herrene, siden de bare har hatt VM en gang, med kun ti deltakende nasjoner.

Kvinnene deltok for første gang i VM i Oberstdorf i 2021. Noen måneder tidligere hadde de også fått sitt første verdenscuprenn.

Westvold Hansen tar likevel ikke IOC sitt nei som et endelig nei, og nå kjemper hun for at de skal snu og la kombinertkvinnene få delta i OL i 2026.

Tusenvis har vist støtte

Mandag varslet sportssjef Ivar Stuan at den norske kombinertgjengen kommer til å foreta en markering mot at kvinnelige kombinertløpere ikke får delta i OL i 2026.

Senere samme dag startet utstyrsleverandøren SWIX en underskriftskampanje på sine nettsider. Tirsdag formiddag har den fått nesten 10 000 underskrifter.

Det gleder Stuan stort, som ikke hadde fått med seg den massive støtten før Nettavisen fortalte han det.

– Det er første gang jeg hører det, men det er jo helt nydelig! utbryter han til Nettavisen.

Også Westvold Hansen setter stor pris på støtten.

– Det er på en måte godt for oss som står i det her at uansett hvem du snakker med rundt, bortsett fra IOC, så viser folk støtte og er enige i at vi burde få være med i OL, sier hun.

Flere markeringer

Stuan forteller at det også kommer til å være en markering under sesongåpningen på Beitostølen til helgen, men foreløpig er han hemmelighetsfull om hvordan markeringen blir.

– Det er bare å følge med på TV. Det kommer til å skje noe, og det kommer til å bli noe som ikke har skjedd før. Der kommer jentene og Gyda til å være i spissen på det. Jeg håper vi får med alle på det, også langrennsløperne som skal gå på Beitostølen, sier han.

Han håper også å få til en markering under sesongens første verdenscuprenn i Ruka helgen etter.

– Vi har presentert det for FIS, og de er veldig positive for hele kampanjen vår. Det er en trygghet for oss, og så utfordrer vi IOC litt, og det har de nok bare godt av, forteller Stuan.

Det er over tre år til vinter-OL i Cortina. Westvold Hansen har troen på at IOC vil snu og la kombinert-kvinnene få delta.

– Jeg har troen på det. De må bare innse hvor dum den avgjørelsen de har tatt er, sier hun kontant.