Sauebøndene frykter kutt i tilskudd

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I et intervju med Dagsavisen i helga varslet landbruksminister Jon Georg Dale kutt i tilskuddene til sauebøndene for å bukt med overproduksjonen. Han sa også at FrPs idealbonde klarer seg helt uten overføringer.

DEL

– Jeg ble både forundret og overrasket over at denne uttalelsen fra Dale kommer nå få dager før tilbudet fra staten blir lagt fram. Det er virkelig overraskende, sier styreleder i Norsk Sau og Geit (NSG), Kjell Erik Berntsen, til Nationen. Fredag denne uka skal staten levere sitt tilbud til bøndene i årets jordbruksoppgjør. Bondeorganisasjonene har allerede lagt fram sitt krav, på 1,83 milliarder kroner.

– Hensikten med å komme med moderate innspill til jordbruksforhandlingene, var for å få litt ro og fred for ordne opp i markedssituasjonen på egen hånd. Lageret på lam viser at vi har kommet godt i gang, sier Berntsen til Nationen.

Hvis Ola og Kari Nordmann ønsker seg norsk mat så må storsamfunnet være med å betale den kostnaden, sier Berntsen. Han mener det er nærliggende å tenke at de varslede kuttene er et skritt videre for å avregulere stadig mer av jordbruket. Han frykter at dette i verste fall kan føre til en snik-deregulering av sauenæringa og jordbruket.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken