Lot påkjørt lam ligge igjen i vegen

Ferdes i vegene: Det har vært flere påkjørsler av sau i Valdres den siste tiden. Men, ikke alle har folkeskikk nok til å handle riktig når uhellet først er ute.

Ferdes i vegene: Det har vært flere påkjørsler av sau i Valdres den siste tiden. Men, ikke alle har folkeskikk nok til å handle riktig når uhellet først er ute.

Artikkelen er over 2 år gammel

Sauebonden Ingvar Arne Svanheld fikk en ubehagelig beskjed på fredag. Det viste seg at noen hadde kjørt på et av lammene hans, og latt det ligge igjen i vegen.

DEL

Skrautvål: Ingvar Arne Svanheld har sau som går i Skrautvålsåsen mot Kruk og Bitihorn. På fredag fikk han en telefon om at et lam hadde blitt påkjørt av en bil ved Fuksebrekk.

Selve påkjøringa ser ikke Svanheld på som et stort problem, men han reagerte sterkt på at bilisten som hadde kjørt på lammet lot det ligge igjen i vegen.

– Eier ikke folkeskikk

Svanheld sier at det er vanskelig å få sauen til å holde seg vekk fra vegene.

– Man må regne med å miste noen lam siden de ferdes så mye etter vegene, sier Svanheld.

Han har forståelse for at folk kan være uheldige, men han syns det er helt forferdelig at den som kjørte på lammet lot det ligge igjen i vegen.

– Den som har kjørt på lammet eier ikke folkeskikk. Jeg kan ikke tenke meg at bilisten har stoppet opp for å sjekke om det var dødt engang, sier Svanheld oppgitt.

Forsikringa dekker uhellet

Svanheld tror at grunnen til at folk velger å stikke fra slike uhell, er at de tror at det kan bli dyrt.

– Det folk ikke skjønner er at forsikringa dekker det. Den som kjører på dyret må ikke betale en egenandel engang. Den eneste kostnaden det kan bli for bilisten er eventuelt om det blir en bulk i bilen, sier Svanheld.

Hvis uhellet er ute, så oppfordrer Svanheld til å gi beskjed til eieren av dyret. Bilisten må også sjekke om dyret fortsatt lever, samt få dratt det ut av vegen.

– Telefonnummeret til saueeiere står som oftest i øreklypene til sauen, sier Svanheld.

Flere påkjørsler

Svanheld forteller at det tre dager på rad ble påkjørt sau på Golsfjellet i løpet av forrige veke.

Det er nesten ikke til å unngå at noen sauer blir påkjørt i løpet av en sommer, men at bilistene har samvittighet nok til å sjekke tilstanden på dyret, samt gi beskjed til eieren mener Svanheld ikke er for mye å be om.

– Det er jo tross alt et liv, sier Svanheld.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken