Se solnedgangen mot Suletind: Spektakulære muligheter for bekvem overnatting og gode opplevelser i fjellet

VAKKERT: Å sitte på plattingen med dette flotte utsynet kan sikkert mange tenke seg.

VAKKERT: Å sitte på plattingen med dette flotte utsynet kan sikkert mange tenke seg. Foto:

1100 meter over havet, om lag et kvarters kjøring fra E16 i Vang, ligger nyskapningen Arctic Dome Valdres. Bak står tvillingbrødrene Øyvind og Åsmund Ekerbakke Stende. Bygget er det første i sitt slag i dalføret.

DEL

ØYE: – Konseptet er også relativt nytt i Norge, sier brødrene, som allerede har opplevd stor interesse og fått flere bestillinger.

Kanskje ikke så rart når du ser bildene. For helt utpå kanten og oppe på snaufjellet, kan du nyte utsikten mot Øye, Tyinkrysset og fjellrekka i vest. Lørdag åpnes dørene til Arctic Dome Valdres, etter en iherdig arbeidsinnsats av brødrene og familien.

Allsidige

– Vi har stått på seint og tidlig i halvannen måned. Det har vært mye jobb, men vi synes at resultatet har blitt bra, mener Øyvind og Åsmund, som begge er allsidige karer.

Arctic Dome Valdres er et 3,5 meter høyt bygg og hele 5,5 meter i diameter. Oppi taket kan du rett til himmels. Og åpningen foran hvor du kan sitte og se på utsikten er alt nevnt. Der er det en platting på hele 80 kvadratmeter. Men døra inn til soveavdelinga kan lukkes. "Domen" har plass til fire personer. Den er fullt utstyrt med kjøkken, der du blant annet finner gasskomfyr, kjøleskap og grill. Et solcelleanlegg gir muligheter for lading av for eksempel mobiltelefonen. Overnattingsstedet ligger på Jonskørstølen, cirka et kvarters kjøring fra E16 i Øye. Bilvegen går nesten helt fram, bare de siste 150 metrene må forseres til fots.

Brødrene benytter sosiale medier for å markedsføre tilbudet. Og du finner Arctic Dome Valdres på airbnb.no. Så langt de kjenner til, finnes lignende bygg i Hemsedal, Lillehammer og Narvik.

HØYTLIGGENDE LUKSUS: Domen er innredet med god kvalitet, fullt utstyrt kjøkken og soveplass til fire personer.

HØYTLIGGENDE LUKSUS: Domen er innredet med god kvalitet, fullt utstyrt kjøkken og soveplass til fire personer. Foto:

Fiskeguider

Øyvind og Åsmund driver ellers foretaket Jotun Fishing, som tar fiskeinteresserte med på tur til de gode fiskevatna i fjellet mot Tyin og områdene omkring. Jotun Fishing ble dannet i 2014 som ei studentbedrift, da Øyvind studerte jakt og fiske på Høgskolen i Hedmark.

"Ideen av å starte et guidingfirma i området var tenkt på i flere år før firmaet ble dannet. Vi har hatt fantastiske naturopplevelser i dette området og vi ønsker å dele dette med andre. Sjølve X-faktoren i dette området er at fisken er meget bitevillig, URØRT natur og snittstørrelse. Dette er et skikkelig fjellørretområde. Med vei i mye av området gir det tilgang for den eldre fisker også. Dette området er Sør-Norges svar på Finnmarksvidda", skriver de på firmaets hjemmeside.

FJELLHEIMEN: Her ser du ned mot Øye og mot tindene i vest.

FJELLHEIMEN: Her ser du ned mot Øye og mot tindene i vest. Foto:

Friluftsfolk

Øyvind har som nevnt jakt- og fiskeguideutdanning fra Høgskolen i Hedmark. Han jobber ellers noe som lærer. Åsmund er snekker og arbeider i tillegg hos Intersport Filefjell. Begge er pasjonerte friluftsfolk og lidenskapelige fiskere.

"Interessen for fisking startet i de tidlige barndomsår med tvillingbror og pappa i samme båt. Lidenskapen har holdt seg ved like siden dette, og kommer neppe til å gi seg med det første. Fisking for meg er spenning, frustrasjon og mestringsfølelse. Det tenner hele følelsesregisteret i kroppen. Ingenting er bedre enn å få en fisk, men ingenting er verre enn å miste en fisk. Det er gamet", forteller Øyvind på Jotun Fishings hjemmeside.

Åsmund drar heller ikke på tur uten fiskestang. Han kjenner på de samme følelsene som broren, men tenker også på hele naturopplevelsen.

UTSIKT: I promovideoen på Arctic Dome Valdres sin Facebook-side får man se utsikten til sin fulle rett med dronevideo.

UTSIKT: I promovideoen på Arctic Dome Valdres sin Facebook-side får man se utsikten til sin fulle rett med dronevideo. Foto:

Artikkeltags